ADHD: Oulussa ke­hi­tet­tiin peli, joka voi jopa pal­jas­taa lapsen ADHD:n

Sirkus: Kahden lapsen äiti sai syk­syl­lä puhelun ja päätti karata sir­kuk­sen matkaan

Oulu: Ro­tuaa­rin palloa vaivaa mys­ti­nen vika, jota sel­vi­te­tään edel­leen

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Pe­rä­me­ren ja­lo­ki­vi ei kaipaa tuu­li­voi­ma­loi­ta – Krunnit ovat yksi vii­mei­siä luon­non­ti­lai­sia luon­non­tie­teel­li­sen tut­ki­muk­sen alueita poh­joi­sil­la me­ri­alueil­la

Meille Perämeren rannikon asukkaille yhteinen ylpeydenaihe, Krunnien ja Kraasukan muodostama saariryhmä, sijaitsee keskisellä Perämerellä, Iin-Kuivaniemen korkeudella noin viisi meripeninkulmaa rannikosta. Tuo kalastajien ikiaikainen tukikohta ja hailuotolaisten ”Malurin soutajien” suojasatama on rauhoitettu ihmistoiminnalta. Saarille ei ole pääsyä, ja jokamiehenoikeudet eivät siellä päde. Kalastuksellekin on voimassa tiukat rajoitukset.

"Krunnien ja Kraasukan suojavyöhyke tulee määritellä nykyistä huomattavasti laajemmaksi. Sen olemme velkaa tuleville polville ja luonnontieteelliselle tutkimukselle."

Saariryhmä ja ympäröivät luodot ja karit ovat osa Perämeren saarten Natura-aluetta, yhteensä 7 136 hehtaaria. Sen alueita on kaupungeissa ja pitäjissä: Kemi, Tornio, Simo, Kuivaniemi, Ii, Haukipudas, Oulu, Oulunsalo ja Hailuoto.

Miksi siis saariryhmästä pitäisi olla ylpeä? Krunnit ovat yksi viimeisiä luonnontilaisia luonnontieteellisen tutkimuksen alueita pohjoisilla merialueilla.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.