Pohde: Sai­raa­la­pää­tök­siin pet­ty­nyt Me­ri-Lap­pi pohtii liit­ty­vän­sä Poh­tee­seen

Festivaalit: Frozen People jär­jes­te­tään Nal­li­ka­ris­sa lauan­tai­na ke­li­olo­ja uhmaten

Tulipalot: Ha­ke­kui­vu­rin yöl­li­nen palo ai­heut­ti sa­to­jen­tu­han­sien va­hin­got Uta­jär­vel­lä

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Pal­ve­lee­ko ”ka­pi­ta­lis­min raa­mat­tu” ny­kyai­kaa?

Luen hollantilaisen Rutger Bregmanin kirjaa ”Hyvän historia”, joka ilmestyi 2019. Suomeen se tuli Mari Janatuisen suomentamana ja Atenan kustantamana 2020. Kirjan oikeudet on myyty jo 33 maahan. Mielestäni se sisältää yritysmaailmamme tarvitsemaa modernin ihmisyyden, ihmissuhteiden ja johtamisen kehitysajattelua!

Taloustieteilijä Adam Smith kirjoitti 1776 kirjan ”Kansojen varallisuus”, jota kutsutaan kapitalismin raamatuksi. Jo 17 vuotta aiemmin ilmestyi hänen kirjansa ”Moraalituntojen teoria”, joka sisälsi muun muassa ajatuksen: ”Oletetaanpa ihmisen olevan miten itsekäs tahansa, on ilmeistä, että ihmisluonnossa on vaikuttimia, jotka saavat hänet kiinnostumaan muiden kohtalosta, ja että muiden onni ja menestys välttämättä vaikuttavat häneen, vaikkei hän saisi siitä muuta kuin mielihyvän sen näkemisestä.” (Suom. Matti Norri, 2003.)

Tässä tiedemies pohtii ihmisyyttä! Vajaat 20 vuotta myöhemmin on Adam Smithin pääteoksessa ”Kansojen varallisuus” sanoma yksioikoisempi: ”Emme odota, että saamme päivällistä teurastajan, leipurin tai oluenpanijan hyväntahtoisuuden ansiosta, vaan siksi, että he ajattelevat omaa etuaan.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.