Ylioppilaat: Ou­lu­lai­nen Lauri Lohi kertoo, miten hän kir­joit­ti täydet pisteet äi­din­kie­len ko­kees­ta

Unelma Hietasaaressa: Ou­lu­lais­per­he re­mon­toi vanhan puu­ta­lon oman nä­köi­sek­si

Valmistuneet: Ou­lu­lai­nen kuk­ka­kaup­pa­yrit­tä­jä myy tänä vii­kon­lop­pu­na lähes tuhat ruusua – lue, miten kukan saa säi­ly­mään pi­dem­pään

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Pal­ve­lee­ko ”ka­pi­ta­lis­min raa­mat­tu” ny­kyai­kaa?

Luen hollantilaisen Rutger Bregmanin kirjaa ”Hyvän historia”, joka ilmestyi 2019. Suomeen se tuli Mari Janatuisen suomentamana ja Atenan kustantamana 2020. Kirjan oikeudet on myyty jo 33 maahan. Mielestäni se sisältää yritysmaailmamme tarvitsemaa modernin ihmisyyden, ihmissuhteiden ja johtamisen kehitysajattelua!

Taloustieteilijä Adam Smith kirjoitti 1776 kirjan ”Kansojen varallisuus”, jota kutsutaan kapitalismin raamatuksi. Jo 17 vuotta aiemmin ilmestyi hänen kirjansa ”Moraalituntojen teoria”, joka sisälsi muun muassa ajatuksen: ”Oletetaanpa ihmisen olevan miten itsekäs tahansa, on ilmeistä, että ihmisluonnossa on vaikuttimia, jotka saavat hänet kiinnostumaan muiden kohtalosta, ja että muiden onni ja menestys välttämättä vaikuttavat häneen, vaikkei hän saisi siitä muuta kuin mielihyvän sen näkemisestä.” (Suom. Matti Norri, 2003.)

Tässä tiedemies pohtii ihmisyyttä! Vajaat 20 vuotta myöhemmin on Adam Smithin pääteoksessa ”Kansojen varallisuus” sanoma yksioikoisempi: ”Emme odota, että saamme päivällistä teurastajan, leipurin tai oluenpanijan hyväntahtoisuuden ansiosta, vaan siksi, että he ajattelevat omaa etuaan.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.