Luonto: Uhan­alai­set tör­mä­pääs­kyt kai­voi­vat jälleen pe­sä­ko­lon­sa ou­lu­lais­ra­ken­ta­jien hiek­ka­ka­soi­hin

Vaatteet: Kaksi ou­lu­lais­ta vaa­te­yri­tys­tä tais­te­lee pi­ka­muo­ti­bis­nes­tä vastaan

Oulu: Kii­ke­liin suun­ni­tel­tu me­ri­kyl­py­lä hakee jälleen li­sä­ai­kaa – ja on to­den­nä­köi­ses­ti saa­mas­sa sitä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Paluu mark­kaan käy mah­dot­to­mak­si ve­lan­oton takia

Ehkä Suomen markkaa takaisin haikailevia vielä jossain määrin on. Oma markka tarkoitti sitä, että Suomi kykeni (silloin vielä toimivaltaisen) oman keskuspankin avulla määrittämään markan arvon suhteessa muihin valuuttoihin eli tarvittaessa devalvoimaan.

1970- ja 80-luvun devalvaatiot ovat vielä monien muistissa: vienti alkoi heti vetää ja talous kukoistaa. Inflaatiokin laukkasi, mutta sai aikaan paitsi hintojen nousun myös isot palkankorotukset. Lainoilla oli oikeaa korkoa, mutta inflaatio oli suurempi kuin korko, eli lainat sulivat pois kuin lumi kevätauringossa.

90-luvun lamassa suurimpia kärsijöitä olivat valuuttalainaa ottaneet. Vahvan markan politiikka houkutteli ottamaan lainaa vieraassa valuutassa. Kun Suomi sitten yllättäen devalvoi, viimeisen kerran näillä näkymin, ja valuuttalainojen arvo yhtäkkiä kohosi, oli se monelle yritykselle katastrofi.

"Oma markka tarkoitti sitä, että Suomi kykeni (silloin vielä toimivaltaisen) oman keskuspankin avulla määrittämään markan arvon suhteessa muihin valuuttoihin eli tarvittaessa devalvoimaan."

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.