Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pa­lo­hei­mo: Jar­ru­tus­kes­kus­te­lu voi hei­ken­tää muiden luot­ta­mus­ta pe­rus­suo­ma­lais­ten yh­teis­työ­ky­kyyn – Kari: "Näim­me, mitä se on, kun net­tit­rol­laus tuodaan somesta par­la­men­ta­ris­min sy­dä­meen"

Varapuhemies Filatov kertoi Ylelle, että eduskunta äänestää elpymispaketista tiistaina.

Helsinki
Jussi Halla-ahon perussuomalaiset venyttivät eduskunnassa käytyä keskustelua päivätolkulla. Arkistokuva.
Jussi Halla-ahon perussuomalaiset venyttivät eduskunnassa käytyä keskustelua päivätolkulla. Arkistokuva.

Perussuomalaisten eduskunnassa käymä jarrutuskeskustelu EU:n elpymispaketista on tuskin vaikuttanut muiden puolueiden kansanedustajien tulevaan äänestyskäyttäytymiseen asiassa, katsoo valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo Tampereen yliopistosta.

Yli neljä päivää jatkunut keskustelu elpymispaketista päättyi eduskunnassa lauantaina aamuyöllä. Paloheimon mukaan keskustelu oli poliittinen kannanilmaus siitä, että perussuomalaiset vastustaa jyrkästi elpymispakettia ja Suomen osallistumista siihen.

– Perussuomalaiset tuskin tulee saavuttamaan sitä, että pakettia ei hyväksyttäisi. Mutta se ei ilmeisesti ollut edes realistisena tavoitteena, vaan tavoitteena oli voimakkaasti manifestoida omaa kantaa, Paloheimo arvioi STT:lle.

Hän huomauttaa, että kokoomuksen ja keskustan kannattajakunnat ovat varsin jakautuneita suhtautumisessa EU:n elpymispakettiin.

– Perussuomalaisten jarrutuskeskustelun voi siis nähdä myös kuntavaalikampanjoinnin osana, jossa puolue pyrkii lisäämään kannatustaan ennen muuta keskustan ja kokoomuksen kustannuksella.

Paloheimon mukaan elpymispakettikeskustelu voi jättää negatiivisen särön muiden puolueiden luottamukseen perussuomalaisten kykyyn tehdä yhteistyötä.

– On todennäköistä, että tämä jarrutuskeskustelu lisää muissa eduskuntapuolueissa epävarmuutta ja epäluuloisuutta sen suhteen, miten hyvin perussuomalaiset soveltuisi hallituspuolueeksi.

Eduskunnan varapuhemies Tarja Filatov (sd.) kertoi lauantaina Ylelle, että eduskunta äänestää EU:n elpymispaketista seuraavassa täysistunnossa tiistaina. Paketin hyväksyminen vaatii eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistön.

"Keskustelu päättyi, kun oli sen aika"

Elpymispakettikeskustelun arvioitiin jatkuvan pitempäänkin etenkin sen jälkeen, kun kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) sanoi Iltalehdelle olevansa valmis jatkamaan keskustelua vaikka kuntavaaleihin tai juhannukseen saakka.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Jani Mäkelän mukaan keskustelu päättyi, kun oli sen aika.

– Kun edustajat kokivat, että se mitä oli sanottavaa oli sanottu, niin keskustelu päättyi, Mäkelä sanoi STT:lle.

Mäkelän mukaan keskustelulla saavutettiin myös se, että pääministeri Sanna Marin (sd.) saatiin "prässättyä" paikalle vastaamaan kysymyksiin. Marin ei osallistunut keskusteluun sen ensimmäisenä päivänä tiistaina, koska oli koronakaranteenissa oltuaan EU-huippukokouksessa Portugalissa.

"Eduskunta ei ole sirkusareena"

Vihreiden ryhmänjohtajan Emma Karin mukaan keskustelu elpymispaketista toi internetin piikittelyä ja eripuraa lietsovan keskustelukulttuurin eduskunnan istuntosaliin.

– Näimme tällä viikolla, mitä se on, kun nettitrollaus tuodaan somesta parlamentarismin sydämeen, eduskunnan istuntosaliin, Kari sanoi vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa lauantaina.

Vihreiden Emma Kari vertasi perussuomalaisten käyttäytymistä eduskunnassa nettitrollailuun. Arkistokuva.
Vihreiden Emma Kari vertasi perussuomalaisten käyttäytymistä eduskunnassa nettitrollailuun. Arkistokuva.
Kuva: Petri Huhtinen

– Onneksi perussuomalaiset väsyivät itsekin omaan farssiinsa. Demokratia ei ole vitsi, eikä sen halventamiseen tule suhtautua viihdyttävänä teatterina, Kari jatkoi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) puolestaan kommentoi, että "eduskunta ei ole mikään sirkusareena".

– Pitää saada puhua, mutta enemmistön pitäminen panttivankina ja prosessin tahallinen hidastaminen eivät vahvista uskoa maamme päätöksentekokykyyn, Henriksson sanoi RKP:n puoluevaltuuston kokouksessa.