Teollisuus: Con­lo­gil­le jät­ti­kaup­pa Puo­lus­tus­voi­mil­ta

Käräjätuomio: Pa­pe­ri­rul­lia kul­jet­ta­nut rek­ka­kus­ki kärähti huu­meis­ta Iissä

Kolumni: Kuka keksi laittaa kä­ve­ly­ka­dun pät­käl­le nop­pa­ki­viä? – Ou­lus­sa kyn­ne­tään epä­ta­sai­sia nop­pa­ki­vi­ka­tu­ja vielä pitkään

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Pal­kan­saa­jien läpi alojen kan­nat­taa jär­jes­täy­tyä

Työmarkkinakierros jatkuu lumisessa säässä. Lunta tuli tupaan ja tes-pöytiin jo vuoden 2020 syksyllä, jolloin Metsäteollisuus ry astui ulos sopimisen tieltä ja kulttuurista. Keväällä 2021, päivälleen 50 vuotta Metallin seitsemän viikon lakosta, Teknologiateollisuus juhlallisesti ilmoitti, että lakkauttaa sopimustoiminnan ja siirtävät sen uuteen yhdistykseen, jotta saadaan lisättyä paikallista sopimista ja paikallistasoisia työehtosopimuksia.

Työnantajapuolelta unohtui sopimustoiminnasta irtaantumisessa monta asiaa. Ensimmäiseksi työlakien luonne. Työlainsäädäntömme perustuu siihen, että työmarkkinaosapuolet sopivat valtakunnallisen yleissitovan sopimuksen, jolla voi poiketa työlakien määräyksistä.

Toiseksi, paikallinen toisin sopiminen on mahdollista vain valtakunnallisen yleissitovan työehtosopimuksen pohjalta, tämäkin on monelle työnantajapuolella epäselvää.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.