Päivän lef­fa­poi­min­nat: Sodasta on kunnia kaukana – Kub­ric­kin klas­sik­ko ei vanhene

Kriitikko Pekka Eronen valitsee päivän kolme kiinnostavinta elokuvaa.


Sodanvastaisen elokuvaklassikon pääosassa everstinä nähdään Kirk Douglas.
Sodanvastaisen elokuvaklassikon pääosassa everstinä nähdään Kirk Douglas.
Kuva: MGM International Television Distribution Inc.

Kunnian polut

-

★★★★★ Stanley Kubrickin sodanvastainen klassikko ei pääse vanhenemaan. Ikävä kyllä. Monissa maissa valkopyykätään tälläkin hetkellä pois historian vähemmän kunniakkaita tahroja. Juuri niistä on kyse, kun omiin horinoihinsa uskovat ranskalaiskenraalit päättävät teloituksilla edistää joukkojen taistelutahtoa. Ensimmäisen maailmansodan mudan, masennuksen ja ihmisyyden alennustilan kokee läheltä Kirk Douglasin esittämä eversti Dax. (USA 1957)

Yle Teema & Fem klo 21.00

Gabriel, tule takaisin!

★★★★ Valentin Vaalan komediassa Gabrielia eivät toivo takaisin vanhat Genesis-fanit, vaan kaksi naimatonta sisarusta Emma Väänänen ja Salli Karuna. Heidän mahlansa on saanut virtaamaan Tarmo Mannin esittämä huijarihurmuri. Enää ei puhuta vanhoistapiioista, ja mennyttä maailmaa on Mika Waltarin tekstissä muutenkin. Toisaalta kirjailija tajusi sen täysin itsekin. Ansa Ikonen ei nuorena Railina ole mikään eilisen teeren tyttö. (Suomi 1951)

TV1 klo 13.05

Yes Man

★★★ Elämänhallintaa kaupittelevat puoska… anteeksi, gurut, suosittelevat aina positiivista asennetta. Juuri sellaiset innoittavat pankkivirkailija Carl Allenia horjumattomaan jees-meininkiin. Peyton Reedin komedia ei ainakaan suomalaista katsojaa yllätä, kun kertoo, ettei aina kannattaisi. Kieltämättä positiivisuusmantraa voisi rusikoida reippaamminkin, mutta Jim Carreyn huumoriakrobatialle idea tarjosi vaihteeksi oivat eväät. (USA 2009)

Nelonen klo 21.00