Päivän lef­fa­poi­min­nat: Hullun rak­kau­den hu­mauk­set ja kir­jai­li­ja­elä­mää

Kriitikko Pekka Eronen valitsee päivän kolme kiinnostavinta elokuvaa.

Syysprinssi on tarina hullusta rakkaudesta ja kirjoittamisen palosta 1980-luvun Helsingissä. Pääosissa ovat Laura Birn ja Lauri Tilkanen.
Syysprinssi on tarina hullusta rakkaudesta ja kirjoittamisen palosta 1980-luvun Helsingissä. Pääosissa ovat Laura Birn ja Lauri Tilkanen.
Kuva: Solar Films

Syysprinssi

 Alli Haapasalon elokuva pohjautuu kirjaan, jossa Anja Kauranen tilitti nuoruutensa suhdetta kirjailija Harri Sirolaan (1958 – 2001). 1980-luvun taitteen sukupolven kuohut, kirjoittamisen palo ja nuoren rakkauden humaukset tarttuivat elokuvaankin. Jälkimmäisissä on Laura Birnin ja Lauri Tilkasen jäljiltä sekä pumpulia että piikkilankaa. Parisuhdekuvaus on niin tiivis, että jotkut sivuhahmot tuuppaavat vain tielle. (Suomi 2016)

TV2 klo 21.00

Hirttämättömät

Spede Pasanen tykkäsi esittää reteitä tyyppejä, joten hänestä tuli Speedy Gonzales toisenkin kerran. Tukevassa takakenossa kulkeva Hirttämättömät on parhaimmillaan hykerryttävää aikuisten miesten länkkärileikkiä, pahimmillaan riuhuttavaa raahustusta. Mainoskyltti ”Rahasta teen mitä vaan” käy myös tekijöiden ohjelmanjulistuksesta. Vesa-Matti Loirin Yksinäinen ratsastaja ja Simo Salmisen Tonto täydentävät troikan. (Suomi 1971)

Sub klo 21.00

Ruben Brandt, taiteenkerääjä

Hahmot taidehistorian klassikoista vainoavat psykoterapeutti Rubenia painajaisissa. Helpotukseksi hänen potilaansa käyvät vohkimaan samoja teoksia taidemuseoista ympäri maailmaa. Jo lyhyestä juoniselosteesta voi arvata, ettei 66-vuotiaan Milorad Krsticin esikoiselokuva ole ihan perusjännäri. Ensiksikin se on animaatio, toiseksi taiteen, viittausten ja mielikuvituksen ilotulitusta ihan omastakin puolesta. Ensiesitys. (Unkari 2018)

Yle Teema & Fem klo 22.00