Synnytykset: Myös Oulussa ko­ti­syn­ny­tys­ten määrä kasvaa

Sumuttajat: Lis­ta­sim­me poh­joi­sen me­huk­kaim­pia hui­ja­rei­ta ja vei­ja­rei­ta

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ovatko Marinin ra­sis­mi­pu­heet vain puhetta hal­li­tus­poh­jas­ta? Kun hal­li­tus­ta koo­taan, kes­kus­ta saattaa olla sa­teen­te­ki­jä kai­kis­sa vaih­to­eh­dois­sa

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) viime viikolla aloittama keskustelu perussuomalaisen puolueen rasistisuudesta on kohahduttanut – ja syystäkin. Kun puhutaan perussuomalaisten sulkemisesta pois, puhutaan hallituspohjasta.

Sanna Marinin mukaan on oikein sanoa ääneen, että perussuomalaiset on rasistinen puolue. Hän pohjaa näkemyksensä muutamien perussuomalaisten kansanedustajien puheisiin.
Sanna Marinin mukaan on oikein sanoa ääneen, että perussuomalaiset on rasistinen puolue. Hän pohjaa näkemyksensä muutamien perussuomalaisten kansanedustajien puheisiin.
Kuva: MAURI RATILAINEN

Onko pääministeri Sanna Marin (sd.) kokenut moraalisen herätyksen perussuomalaisten avoimesta rasismista vai olisiko sittenkin kyseessä vaalimatematiikka? Tulevan hallituksen kokoonpanoa koottaessa kädet ovat nyt sidotummat kuin ennen Marinin ulostuloa.

Erityisesti sosiaalinen media kuohahti, odotetusti, viime viikon perjantaina, kun Marin laukoi Politiikan toimittajien vaalitentissä perussuomalaisten olevan "avoimesti rasistinen puolue".

Marinin puheita tulkittiin oikealla ja vasemmalla. Osa teilasi puheet yksinkertaisesti vaalipuheeksi; toiset olivat sitä mieltä, että Marin pyrkii tällaisilla lausunnoilla kääntämään huomiota pois sdp:n vaaleihin liittyvästä vielä julkaisemattomasta talouspoliittisesta ohjelmasta.

Kolmannet olivat valmiit näkemään Marinin lausuman takana jo suurempaa hallituspohjasuunnittelua. Perussuomalaisethan voivat näillä näkymin päästä hallitukseen vain, jos sen johdossa ei ole sdp.

Sdp ei hyödy rasismikeskustelusta

Politiikan tutkija, yliopistotutkija Johanna Vuorelma toppuuttelee arvioita hallituspohjan rakentelusta.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.