Pääkirjoitus: Opis­ke­li­joi­den pro­tes­tit ker­to­vat pe­rus­tel­luis­ta huo­lis­ta

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Oulussa väl­tyt­tiin ilo­tu­lit­tei­den ai­heut­ta­mil­ta va­ka­vil­ta sil­mä­vam­moil­ta – koko maassa ainakin seit­se­män sai­raa­la­hoi­toa vaa­ti­nut­ta vammaa

Tampereen ja Oulun yliopistollisissa sairaaloissa ei uudenvuodenpäivänä puoleenpäivään mennessä ollut hoidettu yhtään ilotulitteista silmävamman saanutta potilasta.

Helsinki
Ilotulitukset eivät aiheuttaneet tänä vuonna Oulussa sairaalahoitoa vaativia silmävammoja. Arkistokuva.
Ilotulitukset eivät aiheuttaneet tänä vuonna Oulussa sairaalahoitoa vaativia silmävammoja. Arkistokuva.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Vuodenvaihteessa ammuttujen ilotulitteiden vuoksi on aiheutunut ainakin seitsemän sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa. Asiasta kertoivat yliopistosairaalat perjantaina.

Vammoista viisi hoidettiin Helsingin yliopistollisessa sairaalassa (Hyks). Hyksin tiedotteen mukaan silmätautien klinikalla vietettiin kaikesta huolimatta keskimääräistä hieman rauhallisempaa uuttavuotta.

Turussa ja Kuopiossa oli molemmissa uudenvuodenpäivänä puoleenpäivään mennessä hoidettu yhtä sairaalahoitoa vaatineen silmävamman saanutta potilasta. Tampereella uuden vuoden juhlinta ja rakettien ampuminen ei sen sijaan ollut näkynyt silmävammoina ollenkaan.

Ilotulitteiden aiheuttamilta sairaalahoitoa vaatineilta silmävammoilta vältyttiin myös Oulussa.

– Yksittäinen vammasoitto oli aamulla. Se liittyi uudenvuoden viettoon, ja siinäkään ei raketti ollut osumana. Eli ei rakettivammoja, ainakaan vakavampia, kertoi silmätauteihin erikoistuva lääkäri Joona Lantto Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) silmätautien poliklinikalta uudenvuodenpäivänä puoliltapäivin.

Tiedot ilotulitteista aiheutuneiden silmävammojen määrästä ovat vielä alustavia ja ne täsmentyvät tammikuun aikana. Kaikki vamman saaneet eivät välttämättä heti hakeudu hoitoon, jolloin vammautumiset näkyvät sairaaloiden tilastoissa vasta myöhemmin.

Vuosi sitten historiallisen vähän silmävammoja

Vuosi sitten tammikuussa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kertoi, että uuden vuoden juhlinnassa oli aiheutunut historiallisen vähän ilotulitteista johtuvia silmävammoja. Vuodenvaihteessa 2019–2020 sairaalahoitoa vaatineen silmävamman sai yhteensä viisi henkilöä.

Sairaalahoitoa vaatineiden silmävammojen määrä oli tuolloin pienempi kuin kertaakaan kahteenkymmeneen vuoteen, jolloin silmävammoja on tilastoitu.

Tukesin mukaan vain yksi vammautuneista oli käyttänyt suojalaseja. Suojalasit ovat olleet ilotulitteiden ampujille pakolliset vuodesta 2009. Suojalasien käyttöä suositellaan myös ilotulitusten katsojille.

Tukesin tiedot sairaalahoitoa vaatineista silmävammoista perustuvat Suomen Silmälääkäriyhdistyksen sairaaloista keräämiin tietoihin.