Ylennykset: Tässä on re­ser­vin ylen­nyk­siä it­se­näi­syys­päi­vä­nä – katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set on ylen­net­ty

Tilaajille

Oulussa puu­ha­taan elo­ku­vaa nat­si-Sak­saan läh­te­neis­tä suo­ma­lai­sis­ta Waf­fen-SS-va­paaeh­toi­sis­ta: "Ih­me­tyt­tää, että siitä ei ole tehty fik­tii­vis­tä ta­ri­naa"

Oululainen Jari K. Leinonen innostui Niilo Lauttamuksen sotakirjoista ja rupesi virittelemään niiden pohjalta elokuvatuotantoa. Oikeaksi filmiksi on vielä matkaa, mutta jotain on jo saatu aikaiseksi.

Rautasaappaat-traileria kuvattiin Oulun ja Muhoksen alueella viime kesänä.
Rautasaappaat-traileria kuvattiin Oulun ja Muhoksen alueella viime kesänä.
Kuva: Valtteri Välitalo

Reilut 13 vuotta sitten oululainen av-alan ammattilainen Jari K. Leinonen sattui lukemaan Niilo Lauttamuksen sotakirjoja ja totesi niiden kerronnan ja rakenteen istuvan hyvin elokuvaan. Leinonen hankki Lauttamuksen kirjojen elokuvaoikeudet tuotantoyhtiölleen ja rupesi virittelemään niiden pohjalta elokuvatuotantoa.

Leinosta puhuttelivat erityisesti teokset Vieraan kypärän alla (1957), Rautasaappaat (1965) ja Rähinäremmi (1966), jotka kertovat toiseen maailmansotaan natsi-Saksan Waffen-SS-pataljoonan riveissä osallistuneista suomalaisista vapaaehtoisista.