Puheenaihe: Onko pyö­rä­var­kauk­sia mah­dol­lis­ta estää?

Vanhat kuvat: Ve­den­pai­su­mus ali­ku­lus­sa ja muita Oulun tulvia

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Oulussa jär­jes­te­tään lauan­tai­na ra­sis­min vas­tai­nen mie­len­osoi­tus – jär­jes­tä­jien mukaan taus­tal­la Man­ner­hei­min­puis­ton hen­ki­ri­kos

-
Kuva: Tiina Wallin

Oulussa järjestetään tulevan viikonlopun lauantaina rasisminvastainen mielenosoitus. Mielenosoituksen järjestävän Ihmiset rasismia vastaan -ryhmän tiedotteen mukaan mielenosoituksen taustalla on Oulussa Mannerheiminpuistossa heinäkuussa tapahtunut henkirikos, jossa nuori ulkomaalaistaustainen mies sai surmansa.

Mielenosoituksen järjestäjien mukaan mielenilmauksella on tarkoitus nostaa esiin rasistisia asenteita ja yhteiskunnan rakenteissa piilevää rasismia. Järjestäjien tarkoituksena on myös nostaa esiin viharikokset ihmisoikeusongelmana. Lisäksi mielenosoituksen järjestäjätaho arvostelee Oulun poliisin tiedotuslinjaa Mannerheiminpuiston henkirikostapauksessa. Poliisi ei toistaiseksi ole ottanut julkisuudessa kantaa teon motiiviin.

Hiljainen mielenosoitus lähtee liikkeelle Rotuaarilta, josta se kulkee saattueena Mannerheiminpuistoon. Mielenosoitus alkaa kello 15.

Samana päivänä järjestetään vastaavia rasisminvastaisia mielenosoituksia myös Helsingissä ja Kuopiossa.

Mielenosoituksen järjestäjien mukaan mielenosoituksesta tehtiin tiistaina päivällä ilmoitus poliisille. Oulun poliisilaitoksen Oulun valvonta- ja hälytysyksikön johtaja, ylikomisario Jyrki Kivirinta kertoi tiistaina aamupäivällä, ettei mahdollisista vastamielenosoituksista ole hänen tietojensa mukaan tehty ilmoituksia.

Mielenosoituksen järjestämiseen ei tarvitse lupaa, mutta kokoontumislain mukaan siitä tulisi ilmoittaa 24 tuntia aiemmin. Aikaraja ei ole ehdoton, sillä myös myöhempi ilmoittaminen riittää. Kivirinnan mukaan riittävän aikainen ilmoitus antaa poliisille aikaa varautua mielenosoittajien turvallisuuden turvaamiseen.

Juttua muokattu kello 14.16: Lisätty tieto, että lauantain mielenosoituksesta on tehty ilmoitus poliisille.

Juttua muokattu kello 16.31: Lisätty juttuun toinen kappale mielenosoituksen sisällöstä.

Juttua muokattu 21.7. kello 8.29.