HS: Ve­sa-Mat­ti Loiri on kuollut 77 vuoden iässä

Uinti: Oulun Uintia edus­ta­nut Laura Lah­ti­nen on kär­si­nyt mys­ti­sis­tä kram­peis­ta

Oulussa enemmän päi­vä­koh­tai­sia ko­ro­na­tar­tun­to­ja kuin koko epi­de­mian aikana: 40 uutta tar­tun­taa, joista kol­man­nes liittyy laajaan tar­tun­ta­ryp­pää­seen työ­pai­kal­la

Koronavirustilanne on kiihtynyt Oulussa voimakkaasti. Oulun kaupungin tiedotteen mukaan Oulussa on keskiviikkona kello 16 mennessä todettu 40 uutta koronatartuntaa. Kyseessä on suurin päivittäinen tartuntamäärä Oulussa tähän asti koko epidemian aikana.

– Tartunnoista noin kolmannes liittyy laajaan tartuntaryppääseen työpaikalla, tiedotteessa sanotaan.

Tartunnan saaneisiin on oltu henkilökohtaisesti yhteydessä tämän päivän aikana. Altistuneiden jäljittäminen ja karanteeniin asettaminen on vielä kesken.

Keskiviikkona Oulussa on tullut ilmi kolme uutta kouluissa tapahtunutta joukkoaltistumista.

Oulun Steinerkoulussa yli 50 henkilöä on asetettu karanteeniin.

Uudet joukkoaltistumiset ovat tulleet ilmi myös Madetojan musiikkilukiossa ja Pohjankartanon koulussa. Niissä asian selvittely on vielä kesken.

Ilmaantuvuusluku lähes kaksinkertaistunut viikossa

Tällä viikolla keskiviikko-iltapäivään mennessä Oulussa on todettu 57 uutta koronatartuntaa. Tartuntoja on selvästi enemmän kuin viime viikolla samaan aikaan.

Joukkoaltistumisia on tällä viikolla todettu viisi kappaletta ja karanteeniin on asetettu 190 henkilöä.

Oulussa koronan 14 vuorokauden alueellinen ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on noussut 80,5:een. Luku on lähes kaksinkertaistunut viikossa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuus on noussut 41,1:een. Koko Suomen ilmaantuvuusluku on 75,4.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä Oulun yliopistollisessa sairaalassa alle viisi henkilöä. Oulun kaupunginsairaalassa ei ole koronapotilaita hoidossa.

Tiedotteen mukaan Oulussa on käyty vilkkaasti koronatesteissä. Tiistaina otettiin noin 800 koronanäytettä ja tällä viikolla näytteitä on otettu yhteensä 1700.

Uudet suositukset voimaan torstaina

Tiistaina Oulun ja koko Pohjois-Pohjanmaan kerrottiin siirtyneen koronaepidemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen. Alueella otetaan käyttöön epidemian kiihtymisvaiheen suosituksia 26. marraskuuta alkaen.

Uudet suositukset Oulussa

• Suositellaan, että kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti.

• Suositellaan siirtymistä mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöihin sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa.

• Suositellaan maskin käyttöä toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa sekä työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista.

• Suositellaan, ettei yli 10 hengen yksityistilaisuuksia järjestetä.


Aiemmin Oulussa annetut suositukset

Maskisuositus (koskee yli 15-vuotiaita):

• Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa.

• Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.

• Koronavirustestiin matkalla ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

• Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä, mikäli turvavälit eivät toteudu. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita. Sosiaalihuollon ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköissä suositus henkilökunnan suunenäsuojainten käytöstä on ollut voimassa jo aiemmin ja jatkuu entisenlaisena.

• Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Harrastusryhmät:

• Suositellaan noudattamaan ryhmämuotoiseen harrastamiseen annettuja tarkennettuja turvallisuusohjeita.

Riskiryhmät:

• Suositellaan välttämään vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmään kuuluvien luokse 10 päivän ajan sen jälkeen, kun on osallistunut tilaisuuteen, jossa on kasvanut riski korona-altistukselle (esimerkiksi yleisötapahtumat, harrastustoiminta, ravitsemusliikkeet).