Kolumni: Na­to-jä­se­nyys on so­ti­laal­lis­ta liit­tou­tu­mis­ta syvempi asia, ja Poh­jois-Suo­men asemaa se vah­vis­taa

Kärpät: Ari Stenius jatkaa Oulun Kärp­pien lii­ga­ot­te­lui­den se­los­tus­ta Radio Ka­le­vas­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Ou­lun­suun ui­ma­ran­nan vedessä on ha­vait­tu si­ni­le­vää, levää myös Mu­hok­sen Montan ran­nal­la – ui­ma­ran­to­ja ei ole ase­tet­tu ui­ma­kiel­toon

Sinilevä voi aiheuttaa oireita uimareille. Kuvituskuva.
Sinilevä voi aiheuttaa oireita uimareille. Kuvituskuva.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Oulunsuun ja Muhoksen Montan uimarannoilla on havaittu sinilevää. Asiasta kertoo Oulun seudun ympäristötoimi.

Kyseisten uimarantojen vedessä on ympäristötoimen mukaan runsaasti sinilevää. Sinilevää on runsaasti silloin, kun vesi on selvästi syanobakteeripitoista tai kun veden pinnalla on nähtävissä pieniä sinilevälauttoja.

Kumpaakaan uimarantaa ei ole asetettu uimakieltoon sinilevän takia. Ympäristötoimi muistuttaa kuitenkin, että sinilevä voi olla myrkyllistä ja runsaiden sinileväesiintymien aikana uimista kannattaa välttää. Uimisen jälkeen tulee käydä suihkussa ja lapset kannattaa pitää poissa rannasta runsaiden sinileväesiintymien aikana, sillä syanobakteeripitoisen veden joutuminen suuhun voi olla vaarallista.

Syanobakteeripitoinen vesi voi aiheuttaa esimerkiksi allergisia iho-oireita, vatsavaivoja, nuhaa tai yleisoireita, kuten kuumetta ja päänsärkyä.