Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Oulun yli­opis­ton tut­ki­mus: Rou­ta­kuo­hun­ta muokkaa ark­tis­ta kas­vil­li­suut­ta

Tutkijoille selvisi, että sulavesien muodostamat purot vaikuttavat arktisten kasviyhteisöjen toiminnallisiin ominaisuuksiin.
Tutkijoille selvisi, että sulavesien muodostamat purot vaikuttavat arktisten kasviyhteisöjen toiminnallisiin ominaisuuksiin.
Kuva: Julia Kemppinen

Pohjoisessa nopeasti etenevä ilmastonmuutos muokkaa maata ja kasveja. Routakuohunta siirtelee maa-ainesta, ja maan sekoittuminen vaikuttaa kasviyhteisöihin, kertoo uusi tutkimus.

Oulun yliopiston tutkijatohtori, luonnonmaantieteilijä Julia Kemppinen yhdessä kollegoidensa kanssa selvitti, miten maanpinnan prosessit vaikuttavat arktisiin kasveihin.

Tutkijat havaitsivat, että etenkin routakuohunta muokkaa kasviyhteisöjä. Routakuohunta on seurausta maaperän jäätymisestä ja sulamisesta, mikä aiheuttaa maa-aineksen sekoittumista ja siirtymistä. Tämä vaikuttaa kasveihin, jotka kasvavat routakuohunnan muovaamalla maaperällä.

– Routakuohunnan seurauksena kasvit jäävät lyhyiksi. Toisaalta maa-aineksen sekoittuminen voi myös nostaa pinnalle ravinteita syvemmistä maakerroksista, ja tämä näkyy lehtien ravinnepitoisuudessa, sanoo Kemppinen tiedotteessa.

Maanpinnan prosessit muokkaavat elollista ja elotonta luontoa. Etenkin arktisella alueella matalat lämpötilat ja runsaat sulamisvedet muovaavat ympäristöä. Tämä näkyy pakkasen, tuulen, virtavesien ja hitaiden rinneprosessien kuluttamana maaperänä.

Pohjoisen pienten kasvien on kestettävä äärimmäiset olosuhteet, ja kasvien toiminnalliset ominaisuudet auttavat niitä tässä. Toiminnalliset ominaisuudet viittaavat kasvien kokoon ja rakenteeseen sekä niiden resurssitehokkuuteen.

Tutkijat keräsivät aineistoa 200 kasvilajista yli 5000 tutkimusruudusta eri puolilta arktista aluetta. Tutkijat löysivät säännönmukaisuuksia, vaikka tutkimusalueet olivat keskenään kaikki erilaisia.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Global Ecology and Biogeography -sarjassa 4.5.2022.