Oulun yli­opis­ton tut­ki­mus: Jo kym­me­nen mi­nuu­tin päi­vit­täi­nen pai­kal­laan­olon vä­hen­tä­mi­nen edistää sy­dän­ter­veyt­tä

Tuoreen tutkimuksen mukaan jo kymmenen minuutin päivittäinen istumiseen tai makoiluun käytetyn ajan vähentäminen vaikuttaa suotuisasti keski-ikäisten sydänterveyteen. Paikallaanolon vaihtamisella kevyeenkin liikkumiseen oli hyviä vaikutuksia sekä veren sokeri-, insuliini- ja rasvahappotasoihin että painoindeksiin.

Oulun yliopiston tiedotteessa huomautetaan, että aikuiset käyttävät vuorokauden 24 tuntia nukkumiseen, istumiseen, makaamiseen ja erilaisiin fyysisiin aktiviteetteihin. Aikuisen tulisi suositusten mukaan nukkua 7–9 tuntia vuorokaudessa ja harrastaa kuormittavaa liikuntaa 150 minuuttia viikossa esimerkiksi kävelemällä reippaasti, hiihtämällä, uimalla tai juoksemalla.

Aikuiset kuluttavat kuitenkin suuren osan vuorokaudesta istuen tai makuulla, vaikka terveysliikuntasuosituksen mukaan istumisen ja kaiken paikallaanolon määrä tulisi minimoida.

Tutkimuksen tulosten perusteella jo pienellä makaamiseen ja istumiseen käytetyn ajan vähentämisellä on merkitystä sydänterveydelle, jos aikaa korvataan kevyellä tai rivakalla liikkumisella.

Tutkimus on osa Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan tutkimusta, jossa oli mukana 3443 henkilöä. Tutkimus kuuluu M.Sc. Vahid Farrahin väitöskirjatyöhön.