Pääkirjoitus: Kau­pun­gin elin­voi­ma ei synny it­ses­tään, siksi Oulun ko­koi­nen kau­pun­ki tar­vit­see myös aree­nan­sa

Tulipalot: Kem­pe­le­läi­nen Anu Mikkola pelasti lap­si­per­heen pa­la­vas­ta talosta

Oikeus: Knuu­ti­lan­kan­kaan uutta K-su­per­mar­ke­tia ei tar­vit­se purkaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Oulun yli­opis­ton si­säi­nen tilanne muis­tut­taa jo krii­siä, ja mitä pi­tem­pään se kestää, sitä pahempi

Kuohunta Oulun yliopistossa kiihtyy, kun yliopiston kollegio ei antanut rehtorille ja entiselle hallituksen puheenjohtajalle täyttä vastuuvapautta. Yliopiston kuvalle kohu on vahingollinen, ja se pitäisi saada nopeasti laantumaan.

Oulun yliopiston johdon toimintaan liittyvät erimielisyydet nousivat keskiviikkona aiempaa vakavammalle tasolle. Näin kävi, kun Oulun yliopiston keskeinen toimielin yliopistokollegio jätti antamatta yliopiston rehtorille ja hallituksen entiselle puheenjohtajalle vastuuvapautta vuodesta 2021.

Kuten Kalevan juttu kertoo, vastuuvapaus jäi myöntämättä yliopiston kiinteistöstrategiaan ja kulujen kohdentamiseen liittyvien seikkojen takia. Syntilistalla on myös yliopiston hallituksen pöytäkirjan virheellisenä pidetty kirjaus.

-
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Yliopistokollegiossa on edustus professoreilla, muulla henkilöstöllä ja opiskelijoilla. Huomionarvoista asiassa oli äänestystulos: vastuuvapauden epäämistä kannattanut esitys voitti äänin 16 – 5. Tyytymättömyyttä ja epäluottamusta koettiin siis laajasti.

Yliopiston rehtorius on tehtävä, jota lienee mahdotonta hoitaa niin, ettei sisäisiä jännitteitä synny. Kärkevä keskustelu kuuluu tiettyyn rajaan asti myös akateemisen maailman perusluonteeseen.

Nyt Oulussa on kuitenkin kyse muusta kuin tavanomaisesta mielipiteiden törmäämisestä. Vastuuvapauden epääminen on poikkeuksellinen ratkaisu, joka asettaa sekä rehtori Jouko Niinimäen että hallituksen entisen puheenjohtajan Sakari Kallon vähintäänkin kiusalliseen asemaan.

Kiista näyttää liittyvän ennen kaikkea yliopiston johdon tavoitteeseen luoda uusi kampus Oulun keskustaan ja siirtää sinne toimintoja Linnanmaalta.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.