Oulun yli­opis­ton hal­li­tus hy­väk­syi Rak­si­lan kam­puk­sen han­ke­suun­ni­tel­man – päätös ei ollut yk­si­mie­li­nen

Havainnekuva, miltä Raksilan kampusrakennuksen pääsisäänkäynti voisi näyttää.
Havainnekuva, miltä Raksilan kampusrakennuksen pääsisäänkäynti voisi näyttää.
Kuva: Havainnekuva Linja Arkkitehdit

Oulun yliopiston hallitus on hyväksynyt Raksilaan rakennettavan keskustakampuksen hankesuunnitelman torstaina kokouksessaan.

Päätös ei ollut yksimielinen, vaan syntyi äänin 7–5.

Kokouksessa tehtiin esitys asian jättämisestä pöydälle lisäselvityksiä varten, mutta hankesuunnitelman hyväksyminen voitti äänestyksen.

Ratkaisusta alkoi kello 14 aikaan tiedotustilaisuus, jossa asiasta kerrotaan tarkemmin. Paikalla on yliopiston ja sen hallituksen johtoa.

Päätöksen myötä hallitus valtuutti rehtori Jouko Niinimäen tekemään yhteistoimintasopimuksen Oulun kaupungin ja tontin muiden käyttäjien kanssa, hakemaan kaavamuutosta sekä käynnistämään arkkitehtuurikilpailun.

– Uusi keskustakampus sijoittuisi asemien viereen Raksilaan, noin kahden kilometrin päähän Kontinkankaan kampuksesta sekä muutaman sadan metrin päähän Välkkylän opiskelijakylästä. Kampuksen suunnittelun tavoitteena on luoda koulutuksen ja tutkimuksen toimintaympäristö, joka vastaa nykyaikaisten oppimismenetelmien, pedagogiikan muutosten ja digitalisaation sekä lisääntyvän etätyön tuomiin muutoksiin sekä mahdollistaa yhteisöllisen opiskelun ja työskentelyn, yliopiston tiedotteessa sanotaan.

Uudisrakennushankkeelle laskettu tavoitteellinen kustannusarvio on 115-130 miljoonaa euroa.

– Keskustakampuksen vuokrataso jää alemmaksi kuin Linnanmaan peruskorjatuissa ja -parannetuissa tiloissa. Yliopistolla on kampuksen rakentamiseen erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, eivätkä rakentamiskustannukset vaikuta yliopiston toimintabudjettiin. Kustannussäästöjen lisäksi keskustakampus kasvattaisi yliopiston varallisuutta, yliopiston tiedotteessa sanotaan.

– Hankesuunnittelu ja tehdyt selvitykset osoittavat, että keskustakampuksen rakentaminen on yliopiston tulevaisuuden kannalta paras ratkaisu sekä strategisten tavoitteiden että talouden näkökulmista. Kaupungin keskustassa toimiva ja katukuvassa näkyvä yliopisto sekä liikenteellisesti keskeinen, tulevaisuuden opiskelu- ja työtapoihin varustettu kampus on iso kehittymismahdollisuus koko alueelle, yliopiston hallituksen puheenjohtaja Sakari Kallo lausuu tiedotteessa.

– Olemme toki kuulleet myös hanketta vastustavat puheenvuorot ja tarkastelleet esitettyjä argumentteja. Selvitystyötä on tehty huolella ja monien osaavien asiantuntijoiden tuella, jotta päätöksenteossa voidaan nojata mahdollisimman täsmälliseen tietoon, Kallo sanoo tiedotteessa.

Lisää aiheesta: Katso päi­vit­ty­väl­tä ai­ka­ja­nal­ta yli­opis­ton muut­to­suun­ni­tel­mien tär­keim­mät vaiheet