Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Oulun val­tuu­te­tut myön­ty­ne­vät vir­he­si­joi­tuk­seen?

Raha päättää asioista, näin kansa kokee. Nyt jälleen sijoittaja tuijottaa tuottoon ja unohtaa todellisuuden.

Luonto osoittaa voimansa hirmumyrskyinä, jotka voimiltaan ja lukuisuudeltaan kiihtyvät, hellekesät kuumenevat ja lumimäärät, sateet sekä maavyöryt lisääntyvät. Merien pintakin on jo noussut ja nousu jatkuu.

Vaikutukset olemme jo kokeneet täälläkin. Tuskin vuosikymmeniä tarvitsee odottaa, kun Oulujoen tulvavedet ja lounaasta tuleva myrskytuuli yhdessä tuovat vettä torille asti kuten runsaat sata vuotta sitten, silloin Rantakadulla talon seinässä merkittyyn ihan metrin korkeuteen.

En itse sijoita rakennuksiin, joiden kivijalkojen voi olettaa kohta kastuvan, en myöskään vuokraa parkkipaikkaa syvältä torin alta, jonne veden voi odottaa vielä pääsevän. Kova myrsky nostaa vettä kaksi metriä, hirmumyrsky ja yltiösateen sulattamien lumien tuoma tulva yhdessä paljon enemmän.

"Emme pelastu, ellei ihmiskunta keskity vain yhteen asiaan, elämän edellytysten palauttamiseen."

Arkkitehdit ovat myös unohtaneet tulevat hellekaudet valitessaan mustan asuin- ja muiden rakennusten väriksi. Musta imee auringosta lämpöä, mikä on kalliisti jäähdytettävä nyt huimiin hintoihin nousevan sähkön avulla!

Maksaako suunnittelija munauksensa ja osaako teettäjä vaatia siitä ”lunnaita”? Kantavatko päättäjät vastuun ajattelemattomuudesta ja rahavallan halusta kasvattaa kansantuloa monella prosentilla, kun pitää jo alentaa sitä?

Emme pelastu, ellei ihmiskunta keskity vain yhteen asiaan, elämän edellytysten palauttamiseen. Enää tavoitteeksi ei saa kuvitella vuotta 2035 ja siihen jo lykkäyksiä! Yrjö Kallisen sanoin, herätkää unestanne! Jokainen "ei ole varaa” -väite tekee elämisen täällä sähkön hinnan lailla aina vain kalliimmaksi.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.