Jätehuolto: Pa­te­nie­men Pii­mä­pe­räl­lä tym­pään­nyt­tiin ai­nai­seen jä­te­au­to­ral­liin ja lä­he­tet­tiin tar­jous­pyyn­nöt alueen yh­tei­ses­tä jät­tei­den ke­ruus­ta

Kolumni: Toi­ve­ajat­te­lu vaivaa hal­li­tus­ta toi­sen­sa jäl­keen, ja siksi olemme nyt on­gel­mis­sa

Asuminen: Hiuk­ka­vaa­ra­lai­ses­sa pa­ri­ta­los­sa betoni yh­dis­tyy pas­tel­liin, moderni vin­ta­geen

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Oulun ui­ma­ran­noil­la riittää nyt rie­so­ja: Ra­ja­hau­das­sa jär­vi­syy­hyä, Me­ri­nie­mes­sä puo­les­taan si­ni­le­vää

Lapsia ei kannata päästää uimaan sinileväpitoisessa vedessä.

Rajahaudan uimarannalla epäillään esiintyvän järvisyyhyä. Epäily heräsi, kun rannalla uineet saivat kutisevia oireita.

Järvisyyhy ei ole vaarallinen, mutta se voi olla kiusallinen. Uimaranta ei kuitenkaan ole uimakiellossa. Uinnin jälkeen iho kannattaa kuivata hyvin karhealla pyyhkeellä. Suositeltavaa on uida keskellä ranta-aluetta ja välttää pitkäaikaista uiskentelua, etenkin aamulla.

Järvisyyhy on allerginen reaktio imumatojen toukkiin. Imumadot loisivat vesilinnuissa ja kotiloissa. Niitä tavataan erityisesti rehevissä, kaislikkoisissa vesissä ja ne ovat aktiivisimmillaan aamutunteina, kun ne siirtyvät kotiloista vesilintuihin.

Meriniemen uimarannalla sinilevää

Meriniemen uimarannalla Kellossa on havaittu sinilevää.

Sinilevän eli syanobakteerien määrä vedessä voi vaihdella nopeastikin esimerkiksi sääolosuhteiden mukaan. Esiintymien aikana uimista on vältettävä, sillä pienetkin määrät voivat aiheuttaa herkille ihmisille oireita.

Sinilevä voi aiheuttaa allergisia iho-oireita, vatsavaivoja, nuhaa tai yleisoireita kuten kuumetta ja päänsärkyä.

Jos uit sinileväpitoisessa vedessä, käy suihkussa uimisen jälkeen. Veden joutuminen suuhun voi olla vaarallista joten lapset kannattaa pitää vedestä pois kokonaan.