Oulu: Kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä eroaa

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Oulun tur­va­ko­ti on täynnä jou­lu­na, mutta tilaa vä­ki­val­lan uhkaa ko­ke­vil­le jär­jes­tyy aina – ketään ei kui­ten­kaan jätetä tai­va­sal­le

Turvakotiin voi tulla myös suoraan yksin tai lasten kanssa mihin vuorokauden aikaan tahansa, asuinkunnasta riippumatta.

Oulun turvakotiin Tuiraan voi tulla suoraan yksin tai lasten kanssa mihin vuorokauden aikaan tahansa. Arkistokuva turvakodissa olleen lapsen piirroksesta.
Oulun turvakotiin Tuiraan voi tulla suoraan yksin tai lasten kanssa mihin vuorokauden aikaan tahansa. Arkistokuva turvakodissa olleen lapsen piirroksesta.
Kuva: Leinonen Jukka

Oulun ensi- ja turvakoti ry:n ylläpitämä turvakoti Tuirassa on jo valmiiksi täynnä joulun alla. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö väkivallan uhkaa kokevalle, apua tarvitsevalle löytyisi tilaa, toiminnanjohtaja Timo Peltovuori sanoo.

– Vaikka talo on täynnä, sisään kyllä otetaan. Ketään ei jätetä taivasalle, vaan järjestetään paikka.

Jos kotona on päällä uhkaava tilanne, kannattaa soittaa turvakodin numeroon 0400 581 606, jossa asiakasta neuvotaan ja ohjataan.

Turvakotiin voi tulla myös suoraan yksin tai lasten kanssa mihin vuorokauden aikaan tahansa, asuinkunnasta riippumatta.

Peltovuori luonnehtii koronan varjossa vietettyä vuotta yhdistyksen näkökulmasta osin normaaliksi. Keväällä koronapandemian puhjetessa Oulun turvakoti ei tyhjentynyt asiakkaista, niin kuin kävi monin paikoin muualla maassa.

Peltovuori arvelee, että ihmiset arkailivat lähteä hakemaan joillakin paikkakunnilla apua ja jäivät väkivallan uhasta huolimatta kotiin.

Joulu ja vuodenvaihde ovat monissa kodeissa turvatonta aikaa. Aina turvakotiin ei välttämättä hakeuduta juhlapyhiksi vaan vasta niiden jälkeen.

– Puhumisen tarve tulee yleensä silloin.

Yhdistyksen avokriisityössä on nykyisin käytössä muun muassa chat-keskustelupalvelu, joka on kovassa käytössä.

Se kertoo Peltovuoren mukaan palvelujen kysynnän kasvusta, mutta taustalla voi olla se, että palvelu on ylipäätään tarjolla. Chat on madaltanut kynnystä ottaa yhteyttä, mikä on tehnyt piilevää pelkoa ja ahdistusta näkyvämmäksi.

– Suoraa johtopäätöstä turvattomuuden lisääntymisestä ei voida vetää.

Tekijätkin hakevat apua

Suojaa turvakodista hakevat väkivaltaa kokevat. Jo pitempiaikainen ilmiö on kuitenkin myös se, että väkivaltaa käyttävät ovat havahtuneet ongelmaansa.

– Nyt siihenkin saa apua. Se on rohkaissut ihmisiä ottamaan yhteyttä, kynnys ylittyy helpommin.

Yhteydenottoja tulee sekä miehiltä että naisilta etenkin lapsiin kohdistuvissa väkivaltatilanteissa, myös pariskunnat hakevat apua.

Kovin yleistä väkivallan tekijän avun hakeminen ei silti vielä ole.

– Oma väkivalta hävettää, kukaan ei sillä ylpeile, Peltovuori toteaa.

Ensimmäinen yhteydenotto tärkeä

Palveluilla, joilla autetaan irti väkivallasta, on vaikutusta. Ensi- ja turvakotien liiton keräämien vaikutusarvioiden mukaan usein jo ensimmäisellä yhteydenotolla on merkitystä sekä tekijälle että kokijalle.

– On huojentavaa havaita, että asialle voi tehdä jotakin. Se antaa sijaa hyvälle käyttäytymiselle, ei jäädä vangiksi tilanteeseen.

Yleensä irtautuminen väkivallasta vaatii pitkäkestoista keskustelua, mutta joissakin tapauksissa jo ensimmäinen askel on ratkaiseva.

– Väkivaltaan puuttuminen on erityisen tärkeää lasten kannalta. Vaikka väkivalta, ei kohdistuisi suoraan lapsiin, niin jo sen näkeminen traumatisoi vakavasti.

Väkivalta ei ole lisääntynyt

Väkivallan trendi ei välttämättä ole kasvussa. Kysyntää palveluille tulee sen kautta, että on herätty avun saannin mahdollisuuteen.

– Oivalletaan, että voisi olla toisenlaista, parempaa elämää.

Korona-aika on lisännyt ihmisten elämään epämääräisyyttä, mikä voi purkautua pahoinvointina ja väkivaltana. Siemenet ovat kuitenkin olleet jo aiemmin.

Esimerkiksi nuorten väkivaltaisuuden taustalla voi olla omilta vanhemmilta saatu esimerkki.

Fakta

Oulun ensi- ja turvakodin palveluja

Chat-keskustelupalvelu yhdessä Ensi- ja turvakotien liiton sekä jäsenyhdistysten kanssa. Apua väkivallan uhatessa ja erotilanteessa vauvaperheille sekä lapsille ja nuorille.

Turvakoti 24/7, päivystävä puhelin: 0400 581606, Kangastie 9, Tuirassa.

Lähisuhdeväkivaltatyön yksikkö tarjoaa tukea perhe- ja lähisuhdeväkivallan osapuolille, väkivaltaa kokeneille, väkivallan tekijöille ja läheisille.

Vauvatalolla yksilöllistä tukea alle 2-vuotiaiden lasten äideille ja isille sekä odottaville vanhemmille.

Alvari-perhetyö etenkin perheille, joissa on ollut perheväkivaltaa, päihteiden käyttöä, mielenterveysongelmia tai muuten vaikeaa.

Orvokki vanhemmille, joilla on päihdeongelma.

Tapaamispaikkatoiminnassa toteutetaan lapsen oikeutta molempiin vanhempiinsa.

Ero lapsiperheessä -toiminta tarjoaa ennalta ehkäisevää tukea ja neuvontaa sekä vertaistukiryhmiä eroperheille.

Seritatyö tarjoaa matalan kynnyksen keskusteluapua seksuaalirikoksen ehkäisyssä.

Seksuaalineuvontakeskus Tietoiseksi, matalan kynnyksen neuvontaa eri kulttuureista tuleville ihmisille.