Luonto: Uha­na­lai­set tör­mä­pääs­kyt kai­voi­vat jälleen pe­sä­ko­lon­sa ou­lu­lais­ra­ken­ta­jien hiek­ka­ka­soi­hin

Vaatteet: Kaksi ou­lu­lais­ta vaa­tey­ri­tys­tä tais­te­lee pi­ka­muo­ti­bis­nes­tä vastaan

Oulu: Kii­ke­liin suun­ni­tel­tu me­ri­kyl­py­lä hakee jälleen li­säai­kaa – ja on to­den­nä­köi­ses­ti saa­mas­sa sitä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Oulun tuo­mio­kirk­koa re­mon­toi­daan kat­ta­vas­ti seu­raa­van kolmen vuoden ajan – 1980-lu­vul­la kor­jat­tu jul­ki­si­vu­rap­paus uu­dis­te­taan

Oulun tuomiokirkko remontoidaan seuraavan kolmen vuoden aikana.
Oulun tuomiokirkko remontoidaan seuraavan kolmen vuoden aikana.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oulun tuomiokirkon mittava remontti alkaa huhtikuussa. Kaikkiaan kolme vuotta kestävän remontin aikana kunnostetaan kirkon julkisivurappaus ja portaat, maalataan puiset ulkoverhousosat ja kirkon ulkovalaistus uusitaan.

Remontti vaikuttaa kirkon käyttöön ja ulkoasuun huhtikuusta lokakuulle. Kesäisin osa kirkon seinistä on huputettuna rappauksen kojruaksen ja maalauksen vuoksi. Kirkon pihalla tulee olemaan myös rakennustelineitä ja työmaakontteja. Remontti aiheuttaa arkisin myös meluhaittaa.

Työt aloitetaan 24. huhtikuuta. Kirkkoa voidaan remontin aikana käyttää viikolla, mutta juhlatilaisuuksia pidetään vain viikonloppuisin ja sanomakelloja soitetaan vain lauantaisin. Remontti sulkee ajoittain myös kirkon pääovet ja eteisaulan.

Remontti vaikuttaa myös Cafe Kryptan toimintaan, sillä se siirtyy Vanhaan pappilaan Asemakadulle.

Tuomiokirkon remontin arvioidaan valmistuvan syyskuussa 2025. Remontin kokonaisbudjetti on 2,6 miljoonaa euroa.

Kirkon ulkoseinien rappaukset on kunnostettu kokonaisuudessaan viimeksi vuonna 1986. Julkisivun puiset osat on kunnostettu viimeksi vuonna 2015.

Korjauksiin päädyttiin kuntotutkimuksen jälkeen. Julkisivurappauksen arvioidaan kestävän remontin jälkeen seuraavat 50 vuotta.