Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Oulun ta­lou­den­pi­to on nyt kiik­ku­lau­dal­la ta­sa­pai­noi­lua – samaan aikaan tar­vi­taan sekä sääs­tö­pää­tök­siä ja ra­ken­tei­siin puut­tu­mis­ta että elin­voi­maa li­sää­viä rat­kai­su­ja.

Korona runnoo jo ennestään velkaantuvaa Oulun taloutta. Tuloveron korotuskaan ei säästä säästöiltä. Kaupunginjohtajan budjettiesityksessä katse ei onneksi ole vain ensi vuodessa. Elinvoiman pohjaa pitää uskaltaa rakentaa pahoinakin aikoina.

Tuloveroprosentti 21:een, uutta velkaa 100 miljoonaa, mittavia säästöpäätöksiä tiedossa, ja niistä huolimattakin Oulun kaupungin lainamäärä nousee ensi vuoden lopussa lähes 830 miljoonaan euroon.

Normaaliaikana tuollaiset numerot kertoisivat talouden syvistä ongelmista, mutta koronakauden talouslukuja voi katsoa hiukan armeliaammin silmin. Sama viruksen vauhdittama rytinä koettelee nyt kaikkia Suomen kuntia, myös muita suuria kaupunkeja.

Näkymää sumentaa se, että pandemian rauhoittuminen on arvailujen varassa. Kaupunginjohtaja Päivi Laajala arvioi tiistaina Oulun ensi vuoden talousarvioesitystä esitellessään, että korona vaikuttaa kaupungin talouteen ja toimintaan vielä vuonna 2023.

Laajalan esitys on sisällöllisesti tasapainoinen – kasvavasta velkamäärästäkin huolimatta. Esityksen toteutuminen pitäisi kaupungin talouden realistisella raiteella. Realismiin kuuluu sekin, että säästöjä pitää tehdä.

Uuden asuntomessualueen luominen Hartaanselän ja Toppilansalmen tuntumaan on yksi Oulun tulevien vuosien suurista hankkeista.
Uuden asuntomessualueen luominen Hartaanselän ja Toppilansalmen tuntumaan on yksi Oulun tulevien vuosien suurista hankkeista.
Kuva: Pekka Peura

Kaupunginhallitus on niitä jo linjannut. Ensi ja sitä seuraavana vuonna esimerkiksi henkilöstömenoista haetaan kumpanakin viiden miljoonan euron säästöt. Nämä summat on määrä puristaa muun muassa henkilöstöetuja poistamalla ja lomaraharatkaisuin.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.