Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Oulun poliisi tutkii jo kol­mat­ta lapseen koh­dis­tu­nut­ta törkeää sek­suaa­li­ri­kos­ko­ko­nai­suut­ta – Sak­sas­ta ta­voi­tet­tu epäilty van­git­tiin pois­sa­ole­va­na

Oulun käräjäoikeus on vanginnut Saksasta tavoitetun miehen, jota epäillään Oulun seksuaalirikosvyyhteen liittyvistä rikoksista.

Oulun käräjäoikeus on vanginnut Saksasta tavoitetun miehen, jota epäillään Oulun seksuaalirikosvyyhteen liittyvistä rikoksista.
Oulun käräjäoikeus on vanginnut Saksasta tavoitetun miehen, jota epäillään Oulun seksuaalirikosvyyhteen liittyvistä rikoksista.
Kuva: Essi Puuri

Oulun poliisilla on tutkinnassa vielä kolmaskin Oulussa tänä syksynä tapahtunut, lapseen kohdistunut seksuaalirikoskokonaisuus.

Poliisi epäilee, että vuonna 1975 syntynyt mies olisi syyllistynyt törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja törkeään raiskaukseen 7. lokakuuta.

Mies vangittiin 24. lokakuuta. Hän on ollut vangittuna siitä lähtien. Oulun käräjäoikeus jatkoi miehen vangitsemista keskiviikkona.

Tapauksen tutkinnanjohtaja ei kerro rikoksesta epäilystä henkilöstä tai hänen tekemäksi epäillystä teosta mitään tutkinnallisiin syihin vedoten. Hän ei kommentoi myöskään sitä, onko epäilty ulkomaalaistaustainen. Hän vahvistaa vain sen, että kyse on eri tapauksesta kuin kahdessa muussa Oulun poliisilla paraikaa tutkittavana olevassa, lapsiin kohdistuneissa seksuaalirikoskokonaisuudessa.

Toisessa niistä kahdeksan ulkomaalaistaustaisen miehen epäillään käyttäneen seksuaalisesti hyväkseen alle 15-vuotiasta tyttöä useiden kuukausien ajan. Toisessa kahden ulkomaalaistaustaisen miehen epäillään tehneen seksuaalirikoksia kahdelle alle 15-vuotiaalle tytölle Tuirassa 17. marraskuuta.

Saksasta tavoitettu epäilty vangittiin poissaolevana

Käräjäoikeus vangitsi keskiviikkona myös Saksasta tavoitetun miehen, jota epäillään todennäköisin syin lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, törkeästä raiskauksesta ja pahoinpitelystä.

Tekojen epäillään tapahtuneen 1. kesäkuuta–29. lokakuuta välisenä aikana.

Hän on yksi kahdeksasta ulkomaalaistaustaisesta epäillystä, joiden poliisi epäilee käyttäneen seksuaalisesti hyväkseen alle 15-vuotiasta tyttöä useiden kuukausien ajan yksityisasunnoissa Oulussa. Osaa epäillään törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pahoinpitelystä, osaa joistakin näistä teoista.

Poliisin etsintäkuuluttama vuonna 1993 syntynyt mies saatiin tiistaina kiinni Saksassa pian sen jälkeen, kun poliisi julkaisi hänen nimensä, kuvansa ja tuntomerkkinsä. Käräjäoikeus vangitsi miehen keskiviikkona tutkinnanjohtajan vaatimuksesta poissaolevana. Poissaolevana vangitseminen on osa prosessia, jolla rikoksesta epäilty voidaan saada toisesta maasta Suomeen.

Lisäksi poliisilla on tutkinnassa kaksi Tuirassa ulkoalueella 17. marraskuuta tapahtunutta, kahteen alle 15-vuotiaaseen tyttöön kohdistunutta seksuaalirikosta. Niistäkin epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia miehiä.

Kuvauslupa myönnettiin vastustuksesta huolimatta

Käräjäoikeus jatkoi keskiviikkona myös kahden muun ulkomaalaistaustaisen seksuaalirikoksiin epäiltyjen vangitsemisia. He ovat olleet vangittuina ja vaativat vapauttamistaan. Pakkokeinolain mukaan vangitsemisasiaa ei tarvitse käsitellä oikeudessa aikaisemmin kuin kahden viikon kuluttua asian edellisestä käsittelystä.

Vangitsemisoikeudenkäynnit käytiin suljetuin ovin ja siihen liittyvät asiakirjat määrättiin salassapidettäväksi.

Ennen vangitsemiskäsittelyjen alkua tiedotusvälineiden edustajat pyysivät oikeudelta lupaa kuvata videoyhteyden välityksellä Haukiputaan poliisivankilasta näkyneitä epäiltyjä. Tätä vastustettiin muun muassa sillä, että asia on salassapidettävä.

– Asiaa on riepoteltu tarpeeksi mediassa. Kuvilla ei ole saatavissa mitään lisäarvoa, yhtä epäiltyä avustava asianajaja Jaana Piipari perusteli.

Käräjäoikeus päätti kuitenkin myöntää lyhyen kuvausluvan vastustuksesta huolimatta.

Epäillyille neuvottiin, että he saavat halutessaan peittää kasvonsa kuvauksen ajaksi. Toinen heistä myös toimi näin.

Vangitsemisvaatimuksen käsittelyssä voidaan käyttää videoneuvottelua, jossa käsittelyyn osallistuvilla on puhe- ja näköyhteys keskenään. Jos tuomioistuin pitää sitä tarpeellisena, täytyy vangittavaksi vaadittu kuitenkin tuoda tuomioistuimeen.

Toista vangittuna pysyvää miestä epäillään 1. kesäkuuta–29. lokakuuta välisenä aikana tehdystä törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pahoinpitelystä.

Toisen heistä epäillään syyllistyneen 17. marraskuuta törkeään raiskaukseen ja törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Poliisi vapautti toisen Tuirassa tapahtuneista seksuaalirikoksista epäillyn kuulustelujen jälkeen. Häntä epäillään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Päivitettu jutun alku ja otsikko kello 16.59.