Loirin kuolema: Ve­sa-Mat­ti Loiri osasi nau­rat­taa ja it­ket­tää

Pääkirjoitus: Kar­hun­kaa­to­lu­vil­la tehdään temp­pu­ja – valitus voi estää kar­hu­jah­din tänä syksynä

Oulun poliisi sai jälleen useita il­moi­tuk­sia Postin nimissä teh­dyis­tä hui­jaus­vies­teis­tä

Oulun poliisilaitos kertoo tiedotteessa saaneensa viime viikonlopun aikana useita rikosilmoituksia Postin nimissä tehdyistä tekstiviestihuijauksista. Ilmiö on valtakunnallinen ja huijauksista on tiedotettu aiemminkin.

Huijauksia tehdään yleensä yritysten nimissä, ja niitä operoidaan usein ulkomailta.

Huijauksessa postipaketin tilannut henkilö on saanut hyvin aidon näköisen tekstiviestin, jossa häntä on pyydetty maksamaan muutaman euron suuruinen paketin kuljetuskulu.

Traficom näyttää verkkosivuillaan esimerkkejä huijausviesteistä.
Traficom näyttää verkkosivuillaan esimerkkejä huijausviesteistä.
Kuva: Kuvakaappaus Traficomin sivulta

Viestissä on mukana linkki, jota vastaanottajat ovat klikanneet ja antaneet sen jälkeen pankki- tai luottokorttinsa tiedot sivustolle. Tämän jälkeen henkilön tilitietoihin alkaa ilmestyä kymmenien eurojen säännöllisiä veloituksia.

Posti kertoo verkkosivuillaan, että huijausviesteissä voi olla jopa Postin logo. Lisäksi tekstiviestihuijaus voi tulla vastaanottajan puhelimeen samaan ketjuun ja ikään kuin samalta lähettäjältä kuin aidot saapumisilmoitusviestit.

Poliisi muistuttaa, että pankki- tai muita henkilötietoja ei pidä koskaan luovuttaa, jos ei ole täysin varma viestin lähettäjästä.

– Poliisi tai mikään muu viranomainen ei koskaan kysy asiakkaan pankkitunnuksia tai tunnuslukuja, tiedotteessa sanotaan.