Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Pääkirjoitus: Ve­ty­ta­lous voi tuoda pi­ris­tys­ruis­keen Poh­jois-Poh­jan­maal­le, mutta myös vas­tus­tus­ta on odo­tet­ta­vis­sa

Oulun poliisi muis­tut­taa: Pyö­räs­sä pitää olla nyt valo sekä edessä että takana – "On vir­heel­lis­tä aja­tel­la, että nä­ky­vyys on riit­tä­vä, kun pyö­räi­lee ka­tu­va­lo­jen lois­tees­sa"

Pyörässä pitää olla valo edessä ja takana.
Pyörässä pitää olla valo edessä ja takana.

Oulun poliisi valvoi tehostetusti pyöräilijöiden valoja kuluneella viikolla. Poliisin tiedotteen mukaan pyörien valottomuudesta jouduttiin kirjoittamaan useita seuraamuksia, mutta siitä huolimatta suhtautuminen valvontaan oli positiivista ja valvontaa pidettiin tarpeellisena.

Puuttuvasta valosta pyöräilijä voi saada 40 euron liikennevirhemaksun tai kirjallisen huomautuksen.

Oulun poliisi muistuttaa, että kesällä muuttunut tieliikennelaki toi muutoksia myös pyörien valaistukseen: Nyt valot pitää olla sekä edessä että takana.

– Valoja voi olla useampia, ja ne voi kiinnittää joko pyörään tai pyöräilijään. Uusi asia aikaisempaan lainsäädäntöön on se, että pyöräilijän on käytettävä myös takana valoa, jonka tulee olla punainen, tiedotteessa sanotaan.

Poliisin aiempien valvontakokemusten mukaan tietoisuus valojen pakollisuudesta ja hyödyllisyydestä on pyöräilijöillä tiedossa, mutta syystä tai toisesta lamppua ei ole ollut pimeällä mukana.

– On virheellistä ajatella, että näkyvyys on riittävä, kun pyöräilee katuvalojen loisteessa, sillä vain valaistu pyöräilijä näkyy, tiedotteessa sanotaan.

Poliisin mukaan tämän viikon valvonnassa monilla oli asennettuna pyörään asianmukaiset valot ja useilla pyöräilijöillä oli myös yllään heijastinliivit.

Poliisi kertoo tekevänsä vastaavanlaista valvontaa pitkin syksyä koko Oulun poliisilaitoksen alueella.