Jääkiekko: Kuun­te­le suoraa lä­he­tys­tä Kär­pät–TPS-ot­te­lus­ta

Päätoimittajan kolumni: Kou­lu­jen le­vot­to­muus kertoo siitä, että ai­kui­set eivät ole kan­ta­neet vas­tuu­taan

Koti: Ou­lu­lai­set Mat­lee­na ja Jori Haa­pa­lai­nen ra­ken­si­vat unel­mien­sa kodin lu­moa­viin mai­se­miin Jää­lin­jär­ven ran­nal­le

Oulun kau­pun­gin­kir­jas­to on ehdolla vuoden kir­jas­tok­si: Kil­pa­kump­pa­nit ovat Raa­hes­ta, Ina­ris­ta, Van­taal­ta ja Lah­des­ta

Inari, Lahti, Myyrmäki, Oulu ja Raahe kilpailevat uudessa kilpailussa, jossa etsitään Suomen parasta kirjastoa. Voittaja selviää kesäkuussa 2022 Kirjastopäivillä Hämeenlinnassa.

Vuoden kirjasto -kisan finalistit valittiin tiistaina 19. huhtikuuta. Finaalissa ovat Oulun kaupunginkirjasto, Inarin kirjastoauto Faarust, Vantaan Myyrmäen kirjasto sekä Raahen ja Lahden kaupunginkirjastot.

– Hakemukset ja valitut finalistit kertovat kirjastokentän monipuolisuudesta. Hakemuksissa näkyi henkilöstön ylpeys omasta työstä, monipuolinen yhteistyö muiden kirjastojen ja kunnan muiden sektoreiden kanssa sekä tiivis vuorovaikutus asiakkaiden kanssa, toteaa Kuntaliiton erityisasiantuntija Johanna Selkee tiedotteessa.

Onko Oulussa Suomen paras kirjasto? Se selviää kesäkuussa kirjastopäivillä Hämeenlinnassa. Oulun lisäksi kisassa ovat mukana Inari, Lahti, Myyrmäki ja Raahe.
Onko Oulussa Suomen paras kirjasto? Se selviää kesäkuussa kirjastopäivillä Hämeenlinnassa. Oulun lisäksi kisassa ovat mukana Inari, Lahti, Myyrmäki ja Raahe.
Kuva: Kontiainen Jarmo

Uuden kilpailun tavoitteena on löytää kirjasto, jossa tehdään tärkeää, yhteiskunnallisesti vaikuttavaa työtä ja rakennettaan tulevaisuuden kirjastoa.

– Kirjasto on todella kuntalaisia varten ja palvelee heitä täydellä sydämellä, Johanna Selkee toteaa.

Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Juha Mannisen mukaan hakemuksista näkyi sitoutuminen ympäröivän yhteisön tarpeisiin ja kekseliäs yhteistyön muotojen etsintä.

– Kestävä kehitys näkyi paitsi kirjastojen omassa toiminnassa myös asiakkaiden herättelynä, Manninen sanoo.

Kisaan haki kirjastoja ympäri Suomea ja hakemukset tekivät kirjastojen työntekijät. Finalistienkin joukossa on kirjastoja pohjoisesta etelään. Finalistien valintaan vaikutti kuitenkin erityisesti yksi seikka.

– Joukosta erottuivat ne, jotka painottivat kirjaston asiakkaan näkökulmaa, Juha Manninen sanoo.

Kilpailun järjestävät Suomen Kuntaliitto ja Suomen kirjastoseura. Voittaja paljastetaan 15.–17. kesäkuuta Hämeenlinnassa järjestettävillä Kirjastopäivillä. Voittaja palkitaan 2 500 euron lahjakortilla, joka käytetään kirjaston henkilökunnan hyvinvointiin.