Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Onnettomuudet : Metsä Fibren Kemin bio­tuo­te­teh­taan työ­maal­la kuo­le­maan joh­ta­nut ta­pa­tur­ma

Tilaajille

Oulun kau­pun­gin ter­veys­joh­ta­ja Jorma Mä­ki­ta­lo pitää ro­ko­te­pas­sia epä­to­den­nä­köi­se­nä ja sen mer­ki­tys­tä vä­häi­se­nä

Euroopan maissa on otettu käyttöön rokotepasseja, mutta Suomessa ei sellaista vielä ole. Rokotepassia voidaan käyttää esimerkiksi tapahtumiin pääsyn ehtona.

Tanskassa on käytössä puhelinsovelluksella toimiva koronapassi, joka on ollut käytössä jo huhtikuusta asti.
Tanskassa on käytössä puhelinsovelluksella toimiva koronapassi, joka on ollut käytössä jo huhtikuusta asti.
Kuva: SIGNE GOLDMANN

Euroopassa rokotepassit ovat aiheuttaneet suurta vastustusta ja mielenosoituksia. Suomessakin on keskusteltu julkisuudessa rokotepassin mahdollisuudesta ja sen ongelmista.

Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo, voiko nykyisten koronarokotteiden pohjalle tehdä niin sanotun rokotepassin?

– Rokotushan ei estä sairastumista, eikä estä tartuttavuutta. Ilmeisesti se vähentää niitä, mutta ei sulje täysin pois. Rokotteen merkittävin ja todistetuin vaikutus on vakavan tautimuodon estäminen. Rokotuspassi voisi ehkä kertoa siitä, että passin kantaja epätodennäköisesti tulisi sairastumaan vakavaan tautimuotoon. Se kertoisi myös jossain määrin siitä, että riski levittää virusta on ehkä pienempi rokottamattomalla väestöllä.