Oulun in­ses­ti­ta­pauk­sen oi­keu­den­käyn­ti käydään jul­ki­se­na

Oulun käräjäoikeudessa käsitellään keskiviikkona tapausta, jossa vuonna 1965 syntynyttä miestä epäillään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

-
Kuva: Felix Kerola

Oulun käräjäoikeus on päättänyt, että keskiviikkona käytävä oikeudenkäynti törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä on pääasiassa julkinen. Kyse on tapauksesta, jossa vuonna 1965 syntynyttä miestä epäillään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Uhri oli miehen tytär.

Tapausta käsitellään Oulun käräjäoikeudessa kolmen tuomarin kokoonpanossa.

Mies oli vaatinut käräjäoikeuskäsittelyä salaiseksi. Nyt jo aikuinen tytär oli puolestaan halunnut julkista oikeudenkäyntiä.

Käräjäoikeus linjasi, että oikeudenkäynti on julkinen lukuun ottamatta Oikeuslaboratorion tutkimustodistusta, joka pysyy salaisena. Oikeus perusteli päätöstään sillä, että tutkimustodistus sisältää myös muiden henkilöiden salassa pidettäviä tietoja.

Rikoksesta syytetty mies vaati oikeudenkäyntiä salaiseksi, koska hänen mukaansa jutussa esitellään arkaluontoisia yksityiselämään ja terveydentilaan liittyviä tietoja.

Tytär puolestaan totesi perusteluissaan, että asiassa käsitellään vain häneen kohdistuneita sukupuoliyhteyksiä, joiden julkiseksi tuloa hän ei vastusta. Myös perhe-elämää käsitellään hänen mukaansa vain tyttären ja isän osalta.

Myös oikeudenkäyntiasiakirjat, lukuun ottamatta Oikeuslaboratorion tutkimustodistusta, tulevat julkiseksi kun asia on ollut esillä oikeuden suullisessa käsittelyssä.

Kaleva kirjoitti lokakuun alussa, että tytär oli tullut isälleen raskaaksi useita kertoja vuosina 1999–2008 tapahtuneiden epäiltyjen rikosten takia. Kalevan tietojen mukaan tytär on mukaan myös synnyttänyt isälleen lapsen.