Vaalikone: Löydä sinulle sopivin ehdokas Kalevan vaa­li­ko­nees­ta

Syntyvyys: Syn­ty­vyys painui pak­ka­sel­le Poh­jois-Poh­jan­maal­la en­sim­mäis­tä kertaa 150 vuoteen

Koti-Kaleva: Ou­lu­lais­ko­dis­sa lapset saavat leikkiä ja näkyä joka pai­kas­sa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Ou­lu­lais­kak­si­kon kä­si­kir­joit­ta­man Kaikki synnit -sarjan toinen kausi tulee myös elo­ku­va­teat­te­rei­hin

Lestadiolaisalueen murhista kertova sarja saa kolmannenkin kauden.

Anu Leinonen johtaa mielenosoitusta kuvitteellisen Varjakan poliisiaseman edessä Kaikki synnit -sarjassa.
Anu Leinonen johtaa mielenosoitusta kuvitteellisen Varjakan poliisiaseman edessä Kaikki synnit -sarjassa.
Kuva: Elisa Viihde

Elisa Viihteen suoratoistopalvelussa ensi-iltansa saava Kaikki synnit -sarjan toinen kausi tuodaan myös elokuvateatterilevitykseen.

Sarja levitetään muun muassa Finnkinon ja Bio Rex Cinemasin valkokankaille alkaen samana päivänä, kun se tulee nettijakeluun, eli 22. lokakuuta.

Jaksoja esitetään kahtena kokonaisuutena, joista ensimmäisessä ovat kolme ensimmäistä ja toisessa kolme seuraavaa jaksoa.

– Draamasarjat ovat tulleet elokuvallisemmiksi, eli tekemisen laatu ja tavoitteet ovat korkeammalla kuin koskaan. Myös tekninen mahdollisuus valkokangaslevitykseen oli olemassa, sanoo tuottaja Ilkka Matila.

Ratkaisuun elokuvateatterilevityksestä on vaikuttanut myös sarjojen katsomistavan muutos. Nykyään suuri osa yleisöstä odottaa, että sarjaa voi sen julkaisun yhteydessä katsoa useita jaksoja kerrallaan.

Matilalle avainkokemus oli Cottbusin elokuvajuhlilla, jossa esitettiin Kaikki synnit -sarjan ensimmäinen kausi valkokankaalla yhteen putkeen. Lopuksi oli tekijöiden keskustelutilaisuus.

– Mietin, että jos saksalaisyleisö jaksaa katsoa suomalaissarjaa iltakuudesta puoleenyöhön, onhan siinä potentiaalia, sanoo Matila.

Valkokangaslevityksestä vastaa uusi kotimaisomistuksessa oleva Aurora Studios -levitysyhtiö. Aurora Studios pyrkii nousemaan suomalaisten elokuvien jakelijana markkinajohtajien, tanskalaisomisteisen Nordiskin ja ruotsalaisomisteisen SF Studiosin rinnalle.

Tapahtuu 1990-luvulla

Kaikki synnit -sarjan ensimmäisellä kaudella Johannes Holopainen ja Maria Sid esittivät poliisiparia, joka ratkoo murhia nykyajassa kuvitteellisessa Varjakan kylässä Pohjois-Pohjanmaan lestadiolaisalueella.

Toinen kausi kertoo tapahtumista Varjakassa parikymmentä vuotta aiemmin. Pääosia esittävät Matti Ristinen, Inka Kallén ja Laura Malmivaara.

Sekä ensimmäisen että toisen kauden on ohjannut Mika Ronkainen, joka on myös käsikirjoittanut sarjan yhdessä Merja Aakon kanssa.

– Saimme toisen kauden kuvaukset valmiiksi kirjaimellisesti juuri ennen kuin korona muutti kaiken, Matila sanoo.

Viimeiset kuvauspäivät Oulun liepeillä olivat samalla viikolla, jolla Suomessa julistettiin poikkeustila.

– Siihen asti meillä oli ollut huolia lähinnä säästä, kun lumet uhkasivat sulaa alta. Jos kuvausten aikataulu olisi ollut muutaman päivän pidempi, sarjan tekeminen olisi jäänyt kuukausiksi kesken.

Sarjan ensimmäinen kausi on ollut Elisa Viihde Aitio -palvelussa menestys. Se on ollut katsottavissa maaliskuusta 2019.

Kausi myytiin Ylelle vasta myöhemmin. Se alkoi syyskuun puolivälissä TV2:lla ja Yle Areenassa. Katsojaluvut Ylellä ovat olleet erinomaiset – suorastaan poikkeukselliset, kun otetaan huomioon, että sarja on jo puolitoista vuotta vanha.

Kaikki synnit on ollut myös kansainvälisesti menestys. Se on myyty yli 30 maahan. Sarja palkittiin heti valmistuttuaan Göteborgin elokuvajuhlilla parhaasta käsikirjoituksesta.

Elokuvan kaltainen tekotapa

Kaikki synnit muistuttaa enemmän perinteistä ohjaajavetoista elokuvaa kuin niitä sarjoja, jotka syntyvät konseptista, jossa laaditaan käsikirjoitus ja vasta sitten etsitään ohjaajat.

Ronkainen ja Aakko ideoivat sarjan ennen kuin veivät sen tuotantoyhtiöön Matila Röhr Productionsiin.

– Hyvä käsikirjoitus on kaiken a ja o, Matila sanoo.

Ronkainen ja Aakko ovat kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta eli vahvalta lestadiolaisalueelta, samoin tuottaja Matila.

– Olemme saaneet lestadiolaisyhteisön jäseniltä hyvää palautetta, että olemme kuvanneet yhteisöä aidosti ja samalla tasolla, Matila sanoo.

– Toki on tullut myös hiljaista vastarintaa sekä viestiä, että murhiakin sisältävän sarjan olisi voinut tehdä jossain muussa aihepiirissä.