Oulun yliopisto: Opis­ke­li­jat ovat jou­tu­neet asiat­to­man pai­nos­tuk­sen koh­teek­si kam­pus­kes­kus­te­lus­sa

Nuoret: Fawad Nazari on ko­ke­mu­sa­sian­tun­ti­ja, joka auttaa haa­voit­tu­vas­sa ase­mas­sa olevia nuoria

Kadonneet: Oulun po­lii­sin mukaan etsitty vanhus löytyy joskus jopa 100 ki­lo­met­rin päästä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ou­lu­lai­set an­sait­se­vat pa­rem­mat mie­len­ter­veys­pal­ve­lut – voisiko hoitoon päästä ilman lää­kä­rin lä­he­tet­tä?

Voisiko hoitoon päästä ilman lääkärin lähetettä? Lappeenranta ja Vaasa ovat siirtyneet psykiatrisen hoidon puolella lähetteettömään malliin, jossa potilas pääsee nopeasti hoitoon yhdellä oven avauksella. Torniossa Keroputaalla on kehitetty vuoropuheluun perustuva psykiatrinen hoitomalli, jonka yksi olennaisimmista tekijöitä on juuri lähetteettömyys.

Tietyissä tilanteissa diagnoosi ja lähete ovat tärkeitä välineitä jatkotutkimusten ja hoidon saamisen turvaamiseksi. Katkenneen käden vuoksi tarvitaan diagnoosi, lähete kuvaukseen ja kipsihoito heti, jotta käsi parantuu takaisin oikeaan asentoonsa. Särkyneen mielen vuoksi tarvitaan hoitoa heti, mutta diagnoosi ja lähete voivat odottaa, koska tärkeimpään hoitovälineeseen eli ihmisen kohtaamiseen ei niitä tarvita.

Niin kuin katkennen käden niin myös särkyneen mielen parantumisen varmistamiseksi tarvitaan seurantaa: mihin suuntaan tilanne kehittyy ja tarvitaanko mahdollisesti lisäapua? Voidaankin perustellusti kysyä kuinka vähäiseksi yhden kerran hoitokäynnin vaikutus jää, jos hoidon seuranta ei toteudu?

"Lähetteettömän mallin kiistattomin hyöty on inhimillisen kärsimyksen vähentyminen nopeamman ja yksinkertaisemman hoitopolun myötä."

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.