Vihapuhe: Lauri Nikula antoi tör­ky­pu­heen virrata vuosia, kunnes mitta tuli täyteen

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ou­lu­lai­nen Niko Liias uu­dis­taa kier­rä­tys­vaat­tei­ta prin­teil­lään – tätä on vaat­tei­den ”up­cyc­ling”

Vaatesuunnittelija Niko Liias haluaa jatkaa vaatteen elinkaarta ja häivyttää rajaa uuden ja vanhan vaatteen välillä. Liias kertoo huomanneensa, että ihmiset haluavat yksilöllisiä vaatteita, joita kenelläkään muulla ei ole.

Oulu
Niko Liias visiitillä Radio Kalevassa
Niko Liias visiitillä Radio Kalevassa

Oulun yliopistolla arkkitehdiksi opiskeleva Niko Liias perusti Magic-vaatemerkkinsä vuoden alussa. Liias etsii hyvälaatuisia käytettyjä vaatteita paitsi kirppareilta, myös esimerkiksi omasta ja kavereiden vaatekaapeista. Hän tarvittaessa korjaa vaatteen, minkä jälkeen hän uudistaa ne käsin tehtävällä printtaustekniikalla, jolla pystyy painamaan kuvan myös esimerkiksi saumojen päälle.

"Haluan jatkaa vaatteen elinkaarta ja häivyttää rajaa uuden ja vanhan vaatteen välillä. Haluan jatkaa vaatteen estetiikkaa", hän kertoo.

Liias kertoo huomanneensa, että ihmiset haluavat yksilöllisiä vaatteita, joita kenelläkään muulla ei ole. Maailmalla käytettyjen vaatteiden uudistaminen eli upcycling on kovassa nousussa.

”Ekologisuus on myös tärkeä teema. Käytetyn kysyntä kasvaa koko ajan.”

Inspiraatiota Liias ammentaa skeitti- ja laskettelupiireistä, joissa visuaalisesti itsensä esiin tuominen olennainen osa kulttuuria.

Liias puhuu Radio Kalevan haastattelussa esimerkiksi siitä, miten arkkitehtiopinnot ja vaatesuunnittelu sopivat yhteen, ketkä ovat hänen esikuviaan ja miten hän on kehitellyt omaa printtaustekniikkaansa.

Toimittaja on Sini Salmirinne.