Punkkilive: Oulusta ropisee reip­paas­ti punk­ki­ha­vain­to­ja vä­ki­lu­kuun nähden

Rakentaminen: Poh­jan­tien varteen kaa­vail­laan 60-met­ris­tä tor­ni­ta­loa

Mielipiteet: Tuu­li­voi­ma tappaa lin­tu­ja, mutta voi­ma­loi­den maa­la­mi­nen vä­hen­täi­si lin­tu­kuo­le­mien määrää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ou­lu­jär­ven pinta uhkaa laskea vir­kis­tys­käy­tön ala­ra­jan alle – Fortum vä­hen­tä­nyt Ou­lu­joen vir­taa­mia

Oulujoen virtaamia on vähennetty voimakkaasti Oulujärven pinnan laskun hillitsemiseksi.

Oulujoen virtaamia on vähennetty voimakkaasti Oulujärven pinnan laskun hillitsemiseksi, kertoo energiayhtiö Fortum. Oulujärven pinnankorkeus lähestyy virkistyskäytön tavoitetason alarajaa.

Virtaamat ovat heinäkuun jälkimmäisellä puoliskolla olleet normaalia merkittävästi pienempiä, jopa alle puolet keskimääräisestä.

Fortumin mukaan on mahdollista, että Oulujärven virkistyskäytön alaraja alitetaan elokuun aikana, jos merkittäviä sateita ei saada.

Oulujoen vesistöalueella lähes kaikkien säännösteltyjen järvien pinnat ovat laskeneet harvinaisen kuuman ja kuivan kesän vuoksi.

Oulujoen vesistöalueella heinäkuun sadekertymäksi muodostui noin puolet normaalista, mutta tulovirtaamat järviin jäivät erittäin pieniksi, jopa vain noin 25 prosenttiin normaalista.

Oulujoen vesistön tärkeimmille säännöstellyille järville on määritetty säännöstelyrajoja tiukemmat pinnankorkeustavoitteet. Nämä ympäristölliset ja virkistyskäytön suositustasot eivät ole ehdottomia rajoja. Ne kuitenkin ohjaavat Fortumin mukaan  säännöstelyn suunnittelua.