Mainos

Oulu on Eu­roo­pan kult­tuu­ri­pää­kau­pun­ki 2026 – voitto lisää alueen elin­voi­maa ja kult­tuu­ri­tar­jon­taa

“Kulttuuripääkaupunkikisan voitto on mahtava mahdollisuus Oululle ja Pohjois-Suomelle. Sen avulla voimme yhdessä rakentaa elinvoimaisempaa, kulttuurin ja yhteisöllisyyden lämmittämää pohjoiseurooppalaista kulttuurikaupunkia.”, Piia Rantala-Korhonen hehkuttaa ja kutsuu kaikki juhlimaan yhdessä Oulun voittoa 8. elokuuta Varjo-Piknik -kesäjuhlassa Oulun Kuusisaaressa.

Vuoden 2019 Qstock-festivaalilla nautittiin kesästä ja live-musiikista. Oulun voitto kulttuuripääkaupunkikisassa rikastuttaa tulevien kesien kulttuuritarjontaa entisestään. Kuva: Sanna Krook
Vuoden 2019 Qstock-festivaalilla nautittiin kesästä ja live-musiikista. Oulun voitto kulttuuripääkaupunkikisassa rikastuttaa tulevien kesien kulttuuritarjontaa entisestään. Kuva: Sanna Krook

Oululla ja monilla muilla metropolialueiden ulkopuolisilla eurooppalaisilla kaupungeilla on yhteisiä haasteita. Väestö ikääntyy ja syntyvyys laskee, kun etenkin nuoret, koulutetut naiset muuttavat suuriin keskuskaupunkeihin. Euroopan kulttuuripääkaupunki auttaa rakentamaan uutta elinvoimaa ja muuttamaan kulttuuri-ilmastoa koko Oulu2026-alueella. Hankejohtaja Piia Rantala-Korhonen uskoo, että kulttuuripääkaupunkivuosi kasvattaa pohjoisen vetovoimaa eikä nuorten osaajien tarvitse muuttaa eteläiseen Suomeen töihin.

"Aikaisempien kulttuuripääkaupunkien kokemukset ovat vakuuttaneet meidät kulttuurin ja luovuuden voimasta synnyttää uudenlaisia työpaikkoja, houkutella alueelle matkailijoita, asukkaita, yrityksiä ja opiskelijoita", Rantala-Korhonen painottaa.

Luovat alat kasvavat ja luovat hyvinvointia

Yksi voimakkaimmin kasvavista aloista ovat luovat alat ja kulttuurialat. Ne ovat jo matkailua, maataloutta tai metsäteollisuutta isompi osa Suomen bruttokansantuotetta. Ne edistävät tutkitusti myös terveyttä ja hyvinvointia.

"Monet tutkimukset osoittavat, että osallistuminen yhteisölliseen kulttuuritoimintaan parantaa fyysistä ja henkistä hyvinvointia", Rantala-Korhonen sanoo.

Kulttuuripääkaupungiksi valittavan kaupungin on voitava hakemuksessa osoittaa, kuinka se tulee kehittymään nimityksen avulla yhdessä eurooppalaisten kumppanien kanssa. Kaupungilla pitää olla vakuuttavaa osaamista ja resursseja toteuttaa iso hanke. Nimityksen vaikutusten toivotaan olevan pitkäaikaisia ja kaupungin on sitouduttava pitkäjänteiseen työhön. Kulttuuriohjelman on oltava laadukas ja monipuolinen, tasa-arvoisesti saavutettavissa ja tarjottava osallistumismahdollisuuksia kaikille myös tekijöinä. Toimintastrategian on oltava kirkas, urbaani ja ennen kaikkea kauaskantoinen.

Valinnasta vastaavan raadin raportti julkaistaan opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla myöhemmin tänä kesänä. Raadin päätös osoittaa, että Oulu2026 on parhaiten vastannut tiukkoihin valintakriteereihin.

"Kyse ei ole siitä, millainen hakijakaupunki on juuri nyt. Kyse on siitä, mihin kaupunki on matkalla. Me näemme, että vuonna 2026 Oulu on elinvoimainen, kulttuurin ja yhteisöllisyyden lämmittämä pohjoiseurooppalainen kulttuurikaupunki."

Nallikarin kesä. Kuva: Maria Lax
Nallikarin kesä. Kuva: Maria Lax

Osaamme tehdä yhdessä

Oulu2026-hanke on saanut aikaiseksi paljon positiivista muutosta jo hakemuksen valmisteluvaiheessa. Se on synnyttänyt uudenlaista kulttuuritoimijoiden yhteistyötä pohjoisessa Suomessa, on solmittu kansainvälisiä kumppanuuksia kulttuuriohjelman toteuttamiseksi.  Kulttuurin merkitys kaupunkikehitykselle on tunnistettu aivan uudella laajuudella.

"Yli neljän vuoden ajan olemme kulkeneet kohti Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta yhdessä tuhansien ihmisten kanssa. Nyt matka jatkuu, hakemuksesta siirrytään toteuttamaan suunnitelmia. Kulttuuriohjelma alkaa vähitellen keriä auki. Tämä voitto kuuluu kaikille mukana olleille, haluan koko sydämestäni kiittää teitä kaikkia”, toteaa Rantala-Korhonen.

Rantala-Korhosen mukaan taidetta ja kulttuuria hyödyntäviä kehittämishankkeita on jo käynnissä. Niiden tulokset rikastuttavat oululaisten arkea sekä edistävät kulttuuri- ja luontomatkailua pandemian jälkeen. Seuraavaksi Oulu2026:n taustaorganisaatioksi perustetaan Oulun kulttuurisäätiö. Kulttuuriohjelmaa ryhdytään konkretisoimaan työstämällä jo olemassa olevia projekteja yhdessä tuotantosuunnitelmiksi. Kulttuuriohjelma tulee syventymään ja laajentumaan kohti vuotta 2026 esimerkiksi avoimilla ohjelmahauilla.

"Itse olen jo kokenut kulttuuri-ilmastonmuutoksen käynnistyneen: Oulu ja maailma ovat muuttuneet. Yhdessä olemme vahvempia rakentamaan tulevaisuutta."

Maakinen Martinniemi -tapahtuma kokoaa kulttuurista kiinnostuneet yhteen. Kuva: Sanna Krook
Maakinen Martinniemi -tapahtuma kokoaa kulttuurista kiinnostuneet yhteen. Kuva: Sanna Krook
Info

Oulu on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki

SOMEKANAVAT:

Facebook

Instagram

Twitter