Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

On­nel­li­sel­la­kin kan­sa­kun­nal­la olisi kor­jat­ta­vaa

Kuluvan vuoden alkupuoliskolla julkaistussa World Happines Report -tilastossa olemme maailman onnellisin kansakunta, ilmeisesti jo viidettä vuotta peräkkäin. Kaikki Pohjoismaat ovat kymmenen onnellisimman maan joukossa.

Raportin mukaan meillä on muun muassa erinomainen tasapaino työ- ja perhe-elämän välillä sekä ilmainen koulutus ja terveydenhuolto. Korkea eliniän odote, vapaus päättää omista asioista ja alhainen korruption taso sekä kohtuullisen korkea bruttokansantuote per henkilö (Tilastokeskus / käypiin hintoihin suhteutettuna noin 46 000 euroa vuonna 2021) viestivät samaa asiaa.

Ihmisiä kun olemme, niin tunnemme muiden kansakuntien tavoin huolta, vihaa ja surua, mutta osaamme myös nauraa useita kertoja päivässä, ainakin vahingonilosta ja toki aidosti muistakin syistä. Näin lienee asianlaita muissakin Pohjoismaissa.

Hyvä terveys, mielekäs työ ja koulutus sekä vaurastumisen mahdollistava ansiotaso eivät ole jokaisen kansalaisemme arkipäivää. On perheitä, yksinhuoltajia ja yksineläviä kansalaisia koko ikäjakauman laajuudelta, joissa nämä asiat sujuvat toivotulla tavalla. Aikaa ja tarmoa riittää niin lapsille kuin parisuhteen vaalimiseen, harrastuksiin ja yhdessäoloon lähi- ja ystäväpiireissä sekä myöskin lepoon ja itsensä kouluttamiseen ja kehittämiseen mieltymysten mukaan.

"Huonoa hallintoa ei kannata ylläpitää ja hyvääkin voi aina korjata paremmaksi."

Toisten kansalaisten kohdalla elämänkirjo on kaukana onnellisuudesta. Ongelmia tuottavat tekijät voivat kasaantua tai olla jopa periytyviä terveyden, työttömyyden ja matalan koulutus- ja ansiotason osalta. Avun hankkiminen ei onnistu omin voimin eikä omin kustannuksin.

Pahimmillaan perhe hajoaa, lapset joutuvat huostaan otetuiksi yhteiskunnan taholta ja onnellinen perheidylli voi olla vain pelkkä muisto tai haave tulevasta.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.