Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

Tilaajille

Onko rokote tur­val­li­nen? Miten se tehoaa? Pyy­sim­me vas­tauk­sia lu­ki­joi­den ky­sy­myk­siin asian­tun­ti­joil­ta, yksi heistä on THL:n yli­lää­kä­ri Hanna No­hy­nek: "Toi­von, että ro­ko­tuk­sil­la pää­sem­me ta­kai­sin en­ti­seen nor­maa­liin tai ainakin lähelle sitä"

Juttusarjassa haetaan asiantuntijoilta vastauksia koronaan liittyviin kysymyksiin, joita lukijat ovat lähettäneet Kalevalle.

Suomen koronarokotestrategian mukaisesti rokotetta tarjotaan maksutta kaikille, jotka haluavat sen ottaa.
Suomen koronarokotestrategian mukaisesti rokotetta tarjotaan maksutta kaikille, jotka haluavat sen ottaa.
Kuva: Vesa Joensuu

Kalevan lukijoiden lähettämiin kysymyksiin koronarokotteesta vastaavat ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL), infektio-osaston ylilääkäri Teija Puhto Oulun yliopistollisesta sairaalasta (OYS) ja Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo.

Miksi rokote, kun suurin osa selättää taudin ilman suurempia ongelmia? Kuolleisuusluvut eivät ole nousseet Suomessa.

HN: Suurin osa selättää, osa tosin tuskaisasti ja pitkittyneiden oireiden kanssa kamppaillen. Yli 70-vuotiaat sekä alle 70-vuotiaat, joilla on sellainen perustauti, joka altistaa heitä vakavalle Covid-19 taudille, kärsivät ja voivat jopa kuolla. Sen vuoksi rokottaminen on aloitettu iäkkäistä ihmisistä.