Pääkirjoitus: Am­mat­ti­lii­tot pu­ris­te­le­vat hal­li­tus­ta vielä lempein ottein – mutta tuskin pitkään

Kyselyt: Lähes 7 000 lukijaa kertoi Kalevan pi­ka­ky­se­lys­sä mie­li­pi­teen­sä am­mat­ti­liit­to­jen toi­mis­ta

Torihotelli: Kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu Pirjo Sirviö yritti estää to­ri­ho­tel­lin kah­des­ti mutta epä­on­nis­tui

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Onko mak­su­kat­to liian kor­keal­la?

Olen jo monta vuotta aikonut kirjoittaa moitekirjeen aiheesta, joka ihmeekseni ensi vuoden alusta muuttuukin edulliseen suuntaan. Nimittäin maksukattoon liitetään avohoitopuolella hammashoito.

”Jos asiakkaan vuotuiset maksut ylittävät 683 euroa on avopalvelujen käyttö tämän jälkeen asiakkaalle maksutonta. Maksukaton piiriin kuuluvia maksuja ovat muun muassa sairaalan poliklinikkamaksut ja terveyskeskusten avosairaanhoidon lääkärinpalvelujen maksut.”

Sanonpa vain, että oli jo aikakin. Mutta onko maksukatto liian korkealla? Jos ei ole kertynyt muita siihen kuuluvia maksuja, niin silloin se on. Se on korkealla kuin taivas ja sinne ei yletä.

Tiedetäänhän, että hoitamattomasta hammaskalustosta voi aiheutua vakavia sairaalahoitoakin vaativia sairauksia. Edullisempaa olisi hoidattaa hampaat. Mutta rahan vähyys saattaa estää hoitoon hakeutumisen. Myös hammaslääkäripelko voi olla syynä.

Ehkä tämä maksukattouudistus helpottaa hoitoon hakeutumista rahallisesti. Toinen juttu onkin hoitoon pääsy. Jonot ovat puolikin vuotta. Tosin särkypotilaat hoidetaan jopa saman päivän aikana. Mutta suomalaisella sisulla jonotuskin onnistuu. Ja onhan moni sinnitellyt vuosia miettien, että tarttis mennä Aapistien hoitolaan. Itselläni on hyvät kokemukset siitä paikasta. Taitavat, asiakkaan toiveet huomioon ottavat lääkärit ja hoitajat. Ei tartte edes pelätä!

Riitta Järvenpää

eläkeläinen, Oulu

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.