Vaalikone: Löydä sinulle sopivin ehdokas Kalevan vaa­li­ko­nees­ta

Pääkirjoitus: Tuore tut­ki­mus tuo esiin Oulun monet arkiset vah­vuu­det, ja siksi kiel­tei­sis­sä mie­li­ku­vis­sa ry­pe­mis­tä kan­nat­taa jo hillitä

Mielenterveys: Kuinka nuorta val­vo­taan OYSin psy­kiat­ri­sel­la osas­tol­la, jossa on muun muassa tu­pak­ka­paik­ka ja psy­koo­si­po­ti­lai­ta?

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Onko iällä väliä? – ky­se­lyis­tä ja mie­li­pi­de­mit­tauk­sis­ta pitää poistaa ylä­ikä­ra­ja ko­ko­naan

Mitä yhteistä on Jaakko Iloniemellä (90) ja Aira Samulinilla (95). He ovat ikäsyrjinnän kohteena. Tämän ikäisiä ei kuulla mielipidekyselyissä, vaikka olisivat tolkun ihmisiä. Sen sijaan vähemmän tolkuissa olevia, alle 75-vuotiaita kyllä kelpaa haastatella.

Ikäsyrjintä on yleisin syrjinnän muoto. Se on osattomuutta tai syrjintää, joka vähentää ikääntyvien ihmisten vaikutusmahdollisuuksia. Suomessa ei toistaiseksi ole ymmärretty sitä yhteiskunnallista muutosta, jonka elämän pidentyminen loppupäästä aiheuttaa. Vuonna 2030 joka viides suomalainen on 70-vuotias tai sitä vanhempi. Vuonna 2060 meitä on joka neljäs.

Yksi yhteiskunnallisista trendeistä, jossa ikääntyneiden äänen tulee kuulua entistä vahvemmin, on digitalisoituminen. Vanhusasiavaltuutettu Päivi Topon käsityksen mukaan digipalvelujen kehittäminen ilman tukipalveluja tai vaihtoehtoisia palvelumuotoja on yksi ikäsyrjinnän ilmenemismuoto.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.