Häirintä: Oulun yli­opis­to aloit­taa sel­vi­tys­työn opis­ke­li­ja­edus­ta­jien koh­te­lus­ta

Live: Seuraa Voi­mis­te­lu­päi­vien lä­he­tyk­siä Ou­lu­hal­lis­ta suorana tästä

Kesäloma: Ke­sä­ta­pah­tu­mia lap­sil­le ja per­heil­le Oulussa ja lä­hi­seu­dul­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Onko Afrikan tähti kamala peli? – Se on kamala peli, ei kahta sanaa

Itse aion jatkossa skarpata rivienvälisovinismissa, jota olen tullut harrastaneeksi urheilujournalismin saralla naistenurheilua kohtaan

Vanhasta tutusta lautapelistä Afrikan tähdestä nousi kohu. Kuohunta lähti liikkeelle siitä, kun Helsingin yliopiston maantieteen opiskelijoiden järjestämässä tapahtumassa opiskelijoita oli pukeutunut lautapelin hahmoiksi piloillaan omaksi ja toistensa kepeäksi iloksi.

Oikaisen villakoiran ytimeen. Afrikan tähti -lautapeli on paraatiesimerkki sellaisista Eurooppa-keskeisistä kolonialistisista ja rasistisista stereotypioista, jotka ovat peruja ja viittaavat kursailematta Afrikan siirtomaa-aikoihin. Pelissä on ”orjarannikko”, siinä valloitetaan Afrikan rikkauksia, jäädään orjaksi ja beduiinit saattavat hyökätä kimppuun. Tapaus puhutteli minua siksikin, koska sujautin kolme vuotta sitten silloin hieman alle 10-vuotiaalle bonuslapselleni joulupukinkonttiin lahjaksi minkäpä muunkaan kuin – Afrikan tähden. Tokko tein ostospäätökseni yksin lasta ajatellen, luultavasti minua ohjasi lisäksi nostalgia; rapiat 40 vuotta sitten pelasin samaa peliä innokkaasti veljeni ja vanhempiemme kera.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.