Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tok­sen tor­jun­ta ei ole vi­her­hump­paa – maa­pal­lon läm­pe­ne­mi­nen mah­dol­lis­ta saada kuriin

Kolumni: Ou­lu­lais­kou­lun hyvät ko­ke­muk­set kou­lu­pu­dok­kai­den kanssa osoit­ta­vat, miten tärkeää on kokemus po­ruk­kaan kuu­lu­mi­ses­ta

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

"On minulla vii­sail­le­kin vähän vii­saut­ta tässä" – Pre­si­dent­ti Nii­nis­tö vastasi MTV:n Suo­mi-Aree­na -haas­tat­te­lus­sa val­tio-opin asian­tun­ti­joil­le val­ta­oi­keuk­sien­sa käyt­tä­mi­ses­tä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan hänen suunsa yritetään selvästi saada tukkoon.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti, että perustuslain mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti, että perustuslain mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.
Kuva: Silja Viitala

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti MTV uutisten Suomi-Areena -haastattelussa, että hän noudattaa perustuslakia. Niinistö vastasi Helsingin Sanomien sunnuntain artikkeliinsa haastattelemien valtio-opin tutkijoiden arvioihin, että presidentti voisi pysytellä tiukemmin vastuualueessaan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Asiantuntijoiden mukaan presidentti liikkuu valtaoikeuksiensa rajoilla.

Jos tämä kesä ei olisi poikkeuksellinen korona-ajan kesä, tällä viikolla Porissa järjestettäisiin perinteinen yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma Suomi-Areena. Koska Suomi-Areena jäi tänä vuonna väliin, tapahtuman järjestäjänä Porin kaupungin kanssa oleva MTV haastatteli presidentin kesäasunnollaan Naantalin Kultarannassa. Myös kansalaiset olivat saaneet lähettää kysymyksiä presidentille.

"Perustuslaki on saanut uuden muodon"

– On minulla viisaillekin vähän viisautta tässä, Niinistö sivalsi valtio-opin asiantuntijoita.

Niinistö muistutti, että perustuslain mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa hallituksen kanssa.

– Kritiikin yhteydessä tuo perustuslaki on saanut ihan uuden muodon. Se onkin nykyisin niin, että hallitus ja presidentti yhdessä johtavat ulkopolitiikkaa, Niinistö ihmetteli.

Presidenttiä kummastutti myös lukemansa arvostelu, että hänen pitäisi ulko- ja turvallisuuspolitiikassa kannattaa hallituksen linjauksia.

– Hetkinen, olenko minä täällä sitä varten, että minä odottelen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa hallituksen linjaukset, ja sitten sanon, että kannatan?

Niinistö sanoo, että hän on jo Alexander Stubbin (kok.) ja Juha Sipilän (kesk.) hallitusten aikana varoitellut, että maan taloutta pitää hoitaa. Niinistö sanoi, että silloin häntä ei arvosteltu kantansa kertomisesta. Nyt arvostelua on ollut enemmän.

Niinistön mukaan hänen suunsa yritetään selvästi saada tukkoon.

Niinistö varoittaa velkaantumisesta

Koronasta seuraavan kriisin elvytystä varten on otettu velkaa. Niinistö esitti huolensa velkaantumisesta. Hän pelkäsi, että vallalle tulee oppi, että rahaa on, velkaa saa, eikä velkaa tarvitse maksaa takaisin. Hänen mukaansa sellainen oppi päätyy seinään.

Niinistö muistuttaa, että nyt on pyörimässä EU:n, euroryhmän ja Euroopan keskuspankin elvytyspaketit. Ne ovat Niinistön mukaan suunnattoman suuret paketit yhdessä.

Niinistön mukaan viimeisen viiden vuoden aikana kaikki ongelmat on euroalueella ratkaistu painamalla lisää rahaa. Hänen mukaansa edessä on tilanne, jossa kaikki maat ja rahoituslaitokset eivät pysty velkoja hoitamaan.

Niinistö sanoi, että hän ei ole ottanut kantaa itse elvytyspaketteihin, mutta hän kaipaa keskustelua elvytyksen jälkeisestä ajasta selviytymisestä.

– Mitään ei tule, ellei töitä tehdä. Jos joku kohdaltaan katsoo, että minä en tee, jotkut toiset joutuvat tekemään enemmän.

Niinistöltä kysyttiin myös, miten uskottavasti ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pystyy hoitamaan ulkoministerin tehtävää. Haaviston toimet liittyen al-Holin pakolaisleirin suomalaisten palauttamiseen ovat eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsiteltävänä syksyllä. Niinistö sanoi, että hän ei ole kuullut ulkomailta mitään epäilyksiä Haaviston toiminnan nykyisestä uskottavuudesta. Hän sanoi yhteistyön Haaviston kanssa toimivan hyvin.

Uutista täydennetty kello 22.44.