IHMISET: Ra­nua­lai­nen Petri Tam­mi­nen menetti ka­la­ja­los­ta­mon­sa tu­li­pa­los­sa

SÄÄ: Epä­va­kai­nen sää jatkuu Oulun seu­dul­la – al­ku­vii­kos­ta saattaa sadella

Olut ja jäätelö ovat her­kul­li­nen yh­dis­tel­mä, sanoo Milja Seppälä – ­Mais­ta­tus­muik­ke­lin mukaan so­pi­vas­ti pa­ri­tel­len löytyy osuva olut myös niille pur­ta­vil­le, joita ei juoman ka­ve­reik­si heti arvaisi

Oululainen olutmaistattaja neuvoo, minkälaiset oluet sopivat eri jäätelöiden ja karkkien seuralaisiksi.

Oulu
Olutmaistattaja Milja Seppälä sanoo, että makujen on oltava voimakkuuksiltaan tasapainossa.
Olutmaistattaja Milja Seppälä sanoo, että makujen on oltava voimakkuuksiltaan tasapainossa.
Kuva: Jussi Korhonen

Olut on opittu mieltämään luontevaksi kumppaniksi liharuoille ja nyttemmin myös esimerkiksi juustoille. Oululainen olutmaistattaja Milja Seppälä sanoo, että sopiva juoma on löydettävissä myös purtaville, joita monet eivät ehkä arvaisi pitää niin ilmeisinä oluen pareina.

Harrastajat ovat esimerkiksi pohdiskelleet jo jokusen vuoden oluen ja irtokarkkien ja muiden makeisten liittoa.

– Yksi klassikko on IPA-olut ja Omar-karkit. IPA on humaloitu ja kuiva, ja Omarit ovat kermaisia ja rasvaisia. Olut tasapainottaa tosi hyvin karkin rasvaisuutta, Seppälä makustelee.

Suklaan kaveriksi sopii porter tai stout. Voimakkaan makuiset hapanoluet lyövät kättä happamien hedelmäkarkkien tai salmiakin kanssa.

– Aina on tarkoitus se, että maut täydentävät toisiaan. Missään nimessä ne eivät saa jyrätä toisiaan.

Hieman tuoreempi trendipari on kesäiseen ajankohtaan sopiva oluen ja jäätelön liitto.

– Siinä on sama periaate kuin kaikessa parittamisessa. Oluen ja jäätelön voimakkuuden on oltava samalla tasolla, etteivät ne puske toistensa päälle, Seppälä neuvoo.

Hänen mukaansa sopiva yhdistelmä on esimerkiksi tumma olut, kuten stout, ja täyteläinen vanilja- tai suklaajäätelö. Pistaasijäätelön pariksi hän asettaisi brown alen, joka maltaisuudellaan korostaa jäätelön pähkinäistä makua.

– Kesäinen yhdistelmä voisi olla sorbetti ja siihen sour- eli hapanolut. Siinä suutuntuma on lähellä smoothieta.

Maistatusmuikkeli parittelee

Seppälä kiinnostui oluista heti täysi-ikäistyttyään, kun vuosituhannen taitteen Suomessa olutbuumi oli vasta heräilemässä. Myöhempi matka Belgiaan avasi lopullisesti oluiden maailman, Seppälä liittyi Oulun olutseuraan ja tuli sen puheenjohtajaksikin.

Hänen mukaansa valtaosa valitsee oluekseen edelleen perinteisen lagerin tai pilsin, mutta kokeiluhalu on lisääntynyt. Siinä oli markkinarako, joka sai Seppälän nimeämään itsensä Maistatusmuikkeliksi.

– Huomasin, että olutmaisteluille on kysyntää, ja laitoin toiminimen pystyyn.

Seppälä on maistattanut sivutoimisesti nyt puolitoista vuotta. Toisinaan mennään pelkällä juomalla, mutta usein se yhdistetään eli paritetaan syötävään – paritellen, kuten Seppälä asian verkkosivuillaan ilmaisee.

– Iso ajatus minulla on se, että olut on mitä parhain ruokajuoma ja toimii erilaisten ruokien ja raaka-aineiden kanssa.

Seppälä pitää olutta viiniä monikäyttöisempänä ruoan kaverina ihan jo siksikin, että oluita on niin paljon erilaisia.

Juustokakkumaisuuttakin

Pitkään olut tarkoitti Suomessa keskikaljaa tai korkeintaan A:ta, jos hienommin otettiin. Nykyään vaihtoehtoja on lähimarketin hyllylläkin huomattavasti runsaammin, ja muuttuvat trendit tuovat tullessaan koko ajan uusia.

Seppälä kertoo, että viime aikoina monet panimot ovat esimerkiksi hakeneet inspiraatiota viinien maailmasta.

– Käytetään esimerkiksi viineissä käytettyjä hiivoja tai kypsytetään oluita viinitynnyreissä.

Nousevista trendeistä Seppälä nostaa esiin pastry sour -oluet, jotka ovat ikään kuin jälkiruokamaisia hapanoluita.

– Monesti kauralla on tuotu rakenteeseen paksuutta. Usein käytetään laktoosia. Makuun tulee makeutta ja pyöreyttä. Voisi ajatella, että miltä mangojuustokakku maistuisi oluena?

Milja Seppälä toteaa vaniljajäätelön ja marjaisan hapanoluen yhdistelmän herkulliseksi pariksi.
Milja Seppälä toteaa vaniljajäätelön ja marjaisan hapanoluen yhdistelmän herkulliseksi pariksi.
Kuva: Jussi Korhonen

Kevyempää juotavaa

Seppälä kuvailee oluttrendien kulkua aaltomaiseksi. Välillä joku tyyli on pinnalla, välillä palataan perusasioihin.

Jo pitkään suosiossa olleet India Pale Ale -oluet eli IPAt ovat säilyttäneet Seppälän mukaan tenhonsa, mutta niistäkin nousee uutta. Esimerkiksi New England India Pale Alet eli NEIPAt ovat kenties hieman perinteisiä IPOja helpommin lähestyttävinä maistuneet oluen ystäville jo parin vuoden ajan. Niiden rinnalle ovat tulleet kuivaksi käytetyt Brut-IPAt.

– Voisi sanoa, että ne muistuttavat tyylillisesti jopa shampanjaa, Seppälä sanoo.

Myös matala-alkoholiset tai alkoholittomat oluet ovat lyöneet läpi.

– Halutaan kevyempää tai helpommin juotavaa, Seppälä summaa.

Hänen mukaansa makuja olueen löytyy vähemmälläkin alkoholilla, mutta se vaatii runkoon enemmän mallasta ja humalaa.

– Eivät ne silti samalla tavalla ole täyteläisiä. Varsinkin jos IPA-oluita mietitään, niin ne ovat parhaimmillaan 6–7 prosentin välissä. Alkoholi täydentää makua ja tuo runkoa.