Kaavoitus: Vä­li­ky­län ja Ruskon teol­li­suus­aluei­den väliin suun­ni­tel­laan uutta työ­paik­ka-aluet­ta

Sää: Ke­vät­tal­ven nätit päivät jat­ku­vat Oulun seu­dul­la, kes­ki­viik­ko­na voi tulla lisää lunta

Luitko jo tämän: Oulun ke­hu­tul­la tont­ti­po­li­tii­kal­la on kään­tö­puo­len­sa – Ve­ron­mak­sa­jien rahoja on myös tuh­lat­tu, arvioi apu­lais­pro­fes­so­ri

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Öl­jy­va­hin­ko Stora Enson Oulun tehtaan alueel­la: öljyä valui mereen satojen metrien alueel­le, pääs­tö­läh­tees­tä ei tietoa

Stora Enson Oulun tehtaan alueella on sattunut öljyvahinko, kertoo Oulu-Koillismaan pelastuslaitos.

Pelastuslaitoksen mukaan Stora Enson turvallisuusvalvoja havaitsi onnettomuuden Rommakonväylällä, tehtaan tehdasalueen rannassa. Öljykalvo oli usean sadan metrin matkalla noin 3–5 metriä leveänä ja myötäili rantoja aina Oritkarin satama-altaaseen saakka.

Pelastuslaitos sai ensitiedon onnettomuudesta noin puoli yhdentoista aikaan aamulla. Ensitietoihin onnettomuus oli merkattu pieneksi öljyvahingoksi.

– Täällä me olemme olleet aamusta asti yhden yksikön ja tehtaan porukan voimin imeyttämässä öljyä pois merestä. Useampi päivä tässä varmasti kestää, päivystävä palomestari Veli Nikula kertoi noin puoli viiden aikaan iltapäivällä.

– Päästölähdettä ei ole vielä löytynyt, mutta kovasti koitamme sitä selvittää. Voi myös olla mahdollista, että öljy on päätynyt veteen esimerkiksi sulamisvesien mukana, hän kertoi.

Noin kello kuuden aikaan vuotolähteen etsiminen lopetettiin kokonaan, kertoi päivystävä palomestari Veli Nikula.

– Nostamme lapaset pystyyn asian suhteen, sillä ei ole mitään tietoa siitä, mistä öljy on tänne päätynyt. Nyt keskitymme enää torjuntatoimenpiteisiin, jotka tulevat tosiaan kestämään pidemmän aikaa, kun täällä on vielä jäälauttojakin vaikeuttamassa niitä.

Pelastuslaitoksen mukaan tehtävään liittyi useita eri viranomaisia. Muun muassa rajavartiolaitos selvitti pelastuslaitoksen kanssa päästöjen mahdollista alkulähdettä satamassa olleeseen laivaan, mutta selvitys osoittautui aiheettomaksi.

Pelastuslaitos puomitti öljynimeytyspuomilla ranta-alueen useasta kohdasta. Alue jää Stora Enson ja satamahenkilöstön seurantaan.

Juttua muokattu klo 16:55: korjattu sitaattia.

Juttua muokattu klo 18:14: lisätty tiedot päästölähteen etsinnän lopettamisesta.

Juttu päivitetty kauttaaltaan klo 20:35.