Oulun budjetti: Näin kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä esittää käy­tet­tä­väk­si 650 mil­joo­naa euroa

Musiikki: Ou­lu­lais­per­heen kaikki jäsenet ovat kovia muu­si­koi­ta

Huoltajuus: Lap­sis­taan tais­tel­leen ou­lu­lai­si­sän uh­ka­sak­ko­vaa­ti­mus hy­lät­tiin

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Oliko turpeen polton vä­hen­tä­mi­nen Oulussa hä­ti­köi­ty päätös?

Olen saanut työurallani olla mukana rakentamassa ja käyttöönottamassa Kalottialueen suurinta kaukolämpöä ja sähköä yhteistuotantona tuottavaa lämmitysvoimalaitosta Ouluun. Laitoksen pääpolttoaine alkuaikoina oli turve. Varapolttoaineena oli erilainen puuhake, puru ja öljy.

Meitä nuoria eri alojen innokkaita voimalaitosrakentajia alkoi kokoontua voimalaitoksen rakennustyömaalle vuodesta 1975 alkaen. Toppila ykköseksi nimetty ensimmäinen voimalaitos käynnistettiin tuotantoon vuonna 1977. Erilaiset apukattiloiden käyttöönotot ja koko laitoksen koeajot tehtiin sitä ennen. Vauhti oli rämäkkä ja työ eteni laaditun aikataulun mukaan.

Kantavina, sanoisinko isähahmoina, oli muutama voimalaitosalan osaaja. Heitä voimme me silloin vielä rämäpäiset nuoret miehet, melkeinpä pojankoltiaiset, kiittää hyvin monista asioista. Nämä herrasmiehet opettivat, neuvoivat ja varoittelivat meitä suuren ja mielenkiintoisen tehtävän pyörteisiin päässeitä jokaisena työpäivänä.

Turve polttoaineena on kotimaista. Siitä maksettava raha jää kotimaahan ja kaiken lisäksi lähialueelle. Turpeen työllistävä vaikutus oli suurinta suolla, kuljetuksissa sekä paikallisten palveluiden kysynnässä. Sitten maailma alkoi muuttua sellaiseen suuntaan, että alettiin puhua turpeen polton yhteydessä ilmakehään nousevasta ilmastolle vahingollisesta hiilidioksidista. Tämän takia turpeen poltosta tulisi hinnalla millä tahansa pikaisesti luopua.

Marssi maapallon lämpötilaa nostavan hiilidioksidin tuottamisen lopettamisesta aloitettiin Suomessa pikavauhtia. Turveurakoitsijat näkivät työnsä jatkamisen mahdottomaksi. Siispä koneet pilkkahinnalla romuttamoon ja henkilökunta työttömäksi. Omalla ammattialalla ei nähty enää tulevaisuutta.

Onneksemme tuohon kasvihuonekaasuna tunnetun hiilidioksidin poistamiseen ollaan maailmalla ja erityisesti Suomessa parhaillaan toteuttamassa hämmästyttävän toimivia ratkaisuja. Aikaansa seuraavat lämmitysvoimalaitosten omistajat ovat rakennuttamassa voimaloidensa alueelle hiilineutraalia polttoainetuotantoa. Polttoaine tuotetaan vihreästä sähköstä, vedestä ja voimalaitoksella turpeenpoltossa syntyvästä hiilidioksidista.

Näin muutetaan pahamaineinen hiilidioksidi esimerkiksi raskaan kuljetuskaluston polttoaineeksi.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.