Olen elänyt in­ten­sii­vi­sen, väkevän elämän, sanoo Pa­rii­sin-vuo­sien­sa aikana tai­tei­li­jak­si kas­va­nut Jorma Uotinen

Jorma Uotinen kasvoi taiteilijaksi Pariisin-vuosiensa aikana.

STT


Jorma Uotinen arvostaa kauneutta. – Jo viisivuotiaana kysyin äidiltäni vappukävelyllä, miksi naiset ovat tänään erityisen kauniita. Keväisesti pukeutuneet rouvat kiinnittivät huomioni.
Jorma Uotinen arvostaa kauneutta. – Jo viisivuotiaana kysyin äidiltäni vappukävelyllä, miksi naiset ovat tänään erityisen kauniita. Keväisesti pukeutuneet rouvat kiinnittivät huomioni.
Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Lähestyvä merkkipäivä ei herätä Jorma Uotisessa suurta tunnekuohua. Professori suhtautuu ikääntymiseen luonnollisena, väistämättömänä tosiasiana.

– Meillä ei ole muuta mahdollisuutta. Niin kauan kuin järki juoksee ja vireystaso riittää, en mieti ikääni, vaan hyväksyn sen ja ruumiissani tapahtuvat muutokset, Uotinen sanoo.

Suomen Kansallisbaletin entinen johtaja keskittyy mieluummin siihen, mitä elämä voi vielä tarjota. Sen Uotinen kuitenkin toteaa, että eletyt vuodet ovat antaneet paljon.

– Elämäni on ollut voimakasta, vaihtelevaa ja täynnä yllätyksiä. Olen saanut enemmän kuin osasin nuorena edes unelmoida.

Lähellä Porin teatteria äitinsä ja sisarensa kanssa kasvanut Uotinen vietti jo alakouluikäisenä kaiken vapaa-aikansa teatterilla. Hän ihaili näyttelijöitä, istui kulis-seissa ja teki avustajan tehtäviä. Esiintymisessä oli jo silloin jotain kiehtovaa.

Parikymppisenä Uotinen muutti Helsinkiin ja sai kiinnityksen Suomen Kansallisbalettiin.

Kuusi vuotta myöhemmin Uotinen lähti viideksi vuodeksi Pariisiin Carolyn Carlsonin kutsumana. Hän toimi solistitanssijana Pariisin oopperan kokeellisen tanssin ryhmässä.

– Ajanjakso muutti elämäni perusteellisesti. Klassisen tanssin ilmaisu jäi pois ja löysin tieni modernin tanssin pariin. Pariisin-vuosieni aikana kasvoin taiteilijaksi.

Uotinen nautti kulttuurista, kauneudesta, arkkitehtuurista ja muodista kaupungissa, jossa hän oli haaveillut asuvansa teini-ikäisestä lähtien.

– Pariisi oli ja on suosikkikaupunkini Helsingin jälkeen. Myös se, että teimme laajoja maailmankiertueita, muutti ja laajensi maailmankuvaani.

Kun Uotinen palasi Helsinkiin, hänelle aukesi työ Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmän johdossa. Uotinen kuvaa uraansa sanalla orgaaninen.

– En ole milloinkaan hakenut virkaa, vaan tehtävät ovat seuranneet toisiaan.

Näin kävi silloinkin, kun Uotinen vuonna 1992 kutsuttiin Suomen Kansallisbaletin johtajaksi. Uusi oopperatalo avattiin vuotta myöhemmin. Uotinen oli rakentamassa ohjelmistoprofiilia, jota hän pitää yhä korkeatasoisena.

– Olen ylpeä, että kauteni lo-pussa tanssijoita oli 84 eli kaksikymmentä enemmän kuin aloittaessani.

Lisäksi Uotinen on esiintynyt ja tehnyt lukuisia koreografioita eri puolilla maailmaa sekä toiminut kahdeksantoista vuotta Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin taiteellisena johtajana.

– 2000-luvulla minusta tuli myös tv-persoona, koska olin tuomarina Tanssii Tähtien Kanssa -kisassa ja Talentissa.

Uotinen saa usein kuulla eläneensä rohkeasti ja itsensä nä-köisesti.

– Rohkeudesta en ole varma, mutta olen aina uskaltanut ottaa riskejä ja mennä kohti unelmiani. Minulle ei ole myöskään häpeä myöntää, jos epäonnistun.

Monipuolisesta, rikkaasta elämästä Uotinen kiittää läheisiään, kuten entistä puolisoaan Helena Lindgreniä ja äitiään, joka kuoli 76-vuotiaana seitsemäntoista vuotta sitten. Uotinen on onnellinen, että äiti ehti nähdä hänen menestyksensä.

– Jos kuolisin huomenna, voisin sanoa eläneeni intensiivisen, väkevän elämän.

Jorma Uotinen

Syntynyt 28. kesäkuuta 1950 Porissa.

Professori, Suomen Kansallisbaletin ja Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin entinen johtaja, koreografi.

Esiintynyt muun muassa Pariisin oopperassa, Milanon La Scalassa sekä Tanskan ja Ruotsin kuninkaallisissa baleteissa.

Nähty televisiossa Tanssii Tähtien Kanssa -kisan tuomarina.

Asuu Helsingissä.

Tekee syksyllä 50-vuotisjuhlakiertueen, jos koronatilanne sallii. Kiertue on määrä nähdä kahdeksallatoista paikkakunnalla ympäri Suomea.