Pääkirjoitus: Suomen side Ruot­siin vah­vem­pi ja ta­sa-ar­voi­sem­pi kuin yli 200 vuo­teen, on jo aika unohtaa komp­lek­sit

Suurpetokeskus: Tuore tar­kas­tus kertoo useista puut­teis­ta Kuu­sa­mon suur­pe­to­kes­kuk­ses­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Oi­keus­kans­le­rin­vi­ras­to Twit­te­ris­sä: Oi­keus­kans­le­ri alkaa tutkia val­tio­neu­vos­ton kans­lian ja Fimean me­net­te­lyä ro­ko­te­kom­men­toin­nis­sa

Valtioneuvoston viestintäjohtajan mukaan kukin hallinnonala vastaa oman alansa viestinnästä myös poikkeusoloissa.

Kööpenhamina
Tanska kertoi torstaina keskeyttävänsä Astra Zenecan koronarokotteen käytön toistaiseksi. Syynä ovat useiden ihmisten saamat vakavat veritulppaoireet. Tanskan terveysviranomaiset tutkivat tietoja veritulppien ja rokotteen välisestä mahdollisesta yhteydestä.
Tanska kertoi torstaina keskeyttävänsä Astra Zenecan koronarokotteen käytön toistaiseksi. Syynä ovat useiden ihmisten saamat vakavat veritulppaoireet. Tanskan terveysviranomaiset tutkivat tietoja veritulppien ja rokotteen välisestä mahdollisesta yhteydestä.
Kuva: KATIA CHRISTODOULOU

Oikeuskansleri alkaa omasta aloitteestaan tutkia valtioneuvoston kanslian ja Fimean menettelyä Astra Zenecan koronarokotetta koskevassa kommentoinnissa. Oikeuskanslerinvirasto kertoi asiasta Twitterissä.

Oikeuskansleri tutkii, onko valmiuslain mukaisesta valtionhallinnon viestinnän välittömän johdon kuulumisesta VNK:lle aiheutunut epäselvyyksiä, jotka rajoittavat viranomaisten mahdollisuutta viestintään tiedonsaannin kannalta tärkeässä asiassa.

Lääkealan turvallisuuskeskus Fimea ei aiemmin kommentoinut STT:lle Tanskan päätöstä keskeyttää Astra Zenecan koronarokotteen käyttö, koska sille oli epäselvää, miten viestinnän keskittäminen Valtioneuvoston kansliaan vaikuttaa.

Oikeuskanslerinvirasto huomauttaa, että viestinnän välittömän johdon keskittämistä koskeva toimivaltuus ei sisällä toimivaltaa rajoittaa perusoikeutena turvatun sananvapauden käyttämistä ja julkisuusperiaatteen toteutumista.

"Ei sanelua jatkossakaan"

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski kertoo Twitterissä, että kukin hallinnonala vastaa oman alansa viestinnästä myös poikkeusoloissa.

– Kaikki vastaavat siitä, että tieto kulkee kaikkien välillä sujuvasti, Anttikoski kirjoittaa.

Hänen mukaansa valtioneuvoston viestintäasetus otetaan käyttöön ihmisten tiedonsaannin turvaamiseksi ja viranomaisten viestinnän yhteensovittamiseksi.

– Valtioneuvosto ei jatkossakaan sanele yhdellekään viranomaiselle mitä he viestivät ja mitä eivät.

Anttikoski myös huomauttaa, ettei valmiuslain mukaista asetusta ole vielä sovellettu, koska eduskunnan pitää se ensin hyväksyä. Mietintö on tänään eduskunnan käsittelyssä.