Liikenne: Täys­säh­kö­tak­sit yleis­ty­vät Oulun tol­pil­la

Kolumni: Ei kannata sai­ras­tua, jos asut syr­jä­se­dul­la

Oulu: Kii­ke­liin suun­ni­tel­tu me­ri­kyl­py­lä hakee jälleen li­sä­ai­kaa – ja on to­den­nä­köi­ses­ti saa­mas­sa sitä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tanska kes­keyt­tää Astra Zenecan ko­ro­na­ro­kot­teen käytön tois­tai­sek­si, syynä ve­ri­tul­pat

Terveysviranomaisten mukaan vielä ei kuitenkaan voida sanoa, onko rokotusten ja veritulppien välillä yhteys.

Kööpenhamina
Astra Zeneca kertoo olevansa tietoinen siitä, että Tanskan terveysviranomaiset tutkivat tietoja veritulppien ja rokotteen välisestä mahdollisesta yhteydestä.
Astra Zeneca kertoo olevansa tietoinen siitä, että Tanskan terveysviranomaiset tutkivat tietoja veritulppien ja rokotteen välisestä mahdollisesta yhteydestä.
Kuva: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Tanska keskeyttää Astra Zenecan koronarokotteen käytön toistaiseksi, kertoo pääministeri Mette Frederiksen. Syynä ovat useiden ihmisten saamat vakavat veritulppaoireet, kertovat maan terveysviranomaiset.

Terveysviranomaisten mukaan vielä ei kuitenkaan voida sanoa, onko rokotusten ja veritulppien välillä yhteys. Rokotukset keskeytetään ainakin kahdeksi viikoksi.

Terveyshallinnon johtajan Sören Broströmin mukaan päätös ei ollut helppo, koska rokotukset ovat Tanskassa olleet hyvässä vauhdissa.

– Mutta juuri sen takia, että olemme saaneet niin paljon rokotettua, meidän on reagoitava ajoissa, jos on olemassa mahdollisuus vakavista seurauksista. Meidän on saatava selvyys ennen kuin voimme jatkaa Astra Zenecan rokotteen käyttöä, Broström sanoo tiedotteessaan.

Frederiksen ei vielä osannut sanoa, mikä merkitys asialla on rokotusten etenemiseen.

– Tämä on luonnollisesti valitettavaa, mutta on vielä liian aikaista sanoa, mitä tämä merkitsee, Frederiksen sanoi.

Astra Zeneca ei kommentoi

Astra Zeneca kertoo olevansa tietoinen siitä, että Tanskan terveysviranomaiset tutkivat tietoja veritulppien ja rokotteen välisestä mahdollisesta yhteydestä. Yhtiö sanoo, ettei se kommentoi yksittäisiä tapauksia erikseen.

– Rokotteen turvallisuutta on tutkittu kattavasti kliinisissä kolmannen vaiheen tutkimuksissa, ja vertaistutkimukset osoittavat, että rokotetta yleensä ottaen siedetään hyvin, yhtiö sanoi tiedotteessaan.

Tanskan viranomaisten mukaan jo kuusi Euroopan maata on keskeyttänyt Astra Zenecan rokotteen tai rokote-erien käytön, kunnes rokotteen ja veritulppien mahdollisesta yhteydestä on saatu lisää tietoa.

Fimea ei kommentoi keskeytyspäätöstä

Suomessa lääkealan turvallisuuskeskus Fimea ei vielä kommentoi Tanskan päätöstä keskeyttää Astra Zenecan koronarokotteen käyttö. Jaostopäällikön mukaan Fimeassa selvitetään vielä, miten viestinnän keskittäminen Valtioneuvoston kansliaan vaikuttaa kommentointiin.

Aiemmin tänään Fimea julkaisi tiedotteen, jossa keskus kommentoi Itävallan viranomaisten päätöstä keskeyttää yhden Astra Zenecan rokote-erän käyttö. Kahdella tästä erästä rokotteen saaneella ihmisellä ilmoitettiin veritulpista. Toinen ihminen kuoli, toinen on toipumassa.

Fimean mukaan tällä hetkellä ei ole viitteitä siitä, että rokote olisi aiheuttanut nämä haitat. Miljoonan annoksen rokote-erä on ollut käytössä 17 EU-maassa. Suomessa kyseinen erä ei ole ollut käytössä.

Fimea kertoo, että EU:ssa on ilmoitettu 22 veritulppatapausta noin kolmella miljoonalla Astra Zenecan rokotteen saaneella ihmisellä. Veritulppatapaukset eivät ole Fimean mukaan tällä hetkellä sen yleisempiä rokotetuilla kuin rokottamattomilla.

Euroopan lääkeviraston (EMA) alainen lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) arvioi kyseiseen rokote-erään ja laajemminkin veritulppatapauksiin liittyviä ilmoituksia.

Kello 14.59 juttuun päivitetty Fimean osuus.