Pääkirjoitus: Mainio uutinen Suomen pel­loil­ta – hyvät sa­to­nä­ky­mät li­sää­vät huol­to­var­muut­ta

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

Nyt puhuu kohun kes­kel­le ajau­tu­nut ou­lu­lais­val­tuu­tet­tu Riikka Moi­la­nen: "Ha­lu­sin kääntää kes­kus­te­lun ih­mis­rauk­koi­hin, joilla on oi­keas­ti hätä"

Kalevan toimittaja keskusteli Riikka Moilasen kanssa vielä myöhään maanantai-iltana. Moilanen kertoi olevansa hyvin pahoillaan sanoistaan ja halunneensa nostaa esille huolensa kaduilla majailevista ihmisistä.

Riikka Moilanen pahoittelee sanavalintaansa, joka on nostattanut aikamoisen kohun.
Riikka Moilanen pahoittelee sanavalintaansa, joka on nostattanut aikamoisen kohun.

Oulun kaupunginvaltuuston keskustalaisjäsen Riikka Moilanen kutsui maanantain valtuustokokouksessa vähäosaisia päihderiippuvaisia ”ihmisroskaksi”.

Myöhemmin Moilanen pahoitteli erillisessä puheenvuorossa sananvalintaansa. 

Kalevan toimittaja keskusteli Moilasen kanssa vielä myöhään maanantai-iltana. Näin valtuutettu kommentoi tapahtunutta.

Miten päädyitte käyttämään termiä ihmisroska?

– Se oli täysi vahinko. Se lähti jostakin edellisistä keskusteluista, kun puhuttiin roskista ja katukivetyksen purkan putsaamisesta. Halusin kääntää keskustelun ihmisraukkoihin, joilla on oikeasti hätä. Käytin sitä sanaa ajattelemattomasti ikään kuin aasinsiltana. Sitten se sisältö sumeni siellä salissa. Ihmiset asuvat kadulla, näen sitä päivittäin. Tästä olin huolissani.

Pyysitte anteeksi, jos olette loukannut jotakuta salissa. Ainakin joissakin somekommenteissa on ihmetelty, miksette pyytänyt anteeksi näiltä ihmisiltä, joita kutsuitte ihmisroskaksi. Miten kommentoitte tätä?

– Sitä tarkoitin. Pyydän kaikilta anteeksi. Tarkoitukseni oli puuttua ongelmaan. Ne ihmiset tarvitsevat toisenlaiset olosuhteet kuin kadun, jossa asua. He tarvitsevat myös kaupungin palveluita, että he saavat paremman elämän. Saan päivittäin myös viestiä siitä, että ihmiset pelkäävät kulkea siinä. 

– Pyydän vielä kerran anteeksi niiltä, joita loukkasin ja niiltä, jotka ymmärsivät sanomani väärin. Tarkoitukseni oli vain hyvä.

Oletteko käyneet asiaa läpi valtustoryhmän johdon kanssa?

– Meillä on Whatsapp-ryhmässä kova keskustelu.

Odotetteko seuraamuksia?

– Se on ryhmän asia. Ne ihmiset, jotka minut tuntevat, tietävät minun arvomaailmani. Nyt tein virheen, kun valitsin sanat väärin. Vahinkoja tapahtuu meille kaikille.

Tapausta on kommentoinut myös Pihlajalinna, jonka palveluksessa olette. Yhtiö irtisanoutui puheistanne. Arveletteko, että tapausta käydään tarkemmin läpi yhtiössä?

– Se on ylimmän johdon asia. Olen valmis keskustelemaan ja korjaamaan väärinkäsityksen, jos sellainen on syntynyt.

– Edustan valtuustossa oululaisia äänestäjiä, keskustaa ja itseäni. Valtuutettu ei edusta työnantajaansa toimiessaan päättäjänä.