Hiirosen henkirikos käräjillä: Ve­lan­pe­rin­näs­tä syy­tet­ty: "Jos huu­me­maail­mas­sa tekee rot­tai­lu­jut­tu­ja, silloin ta­pah­tuu"

Luonto: Rau­hoi­te­tut vii­ta­sam­ma­kot puo­lit­ti­vat Kaak­ku­riin suun­ni­tel­lun ison ra­ken­nus­hank­keen

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Nuoriso kas­vat­taa nuo­ri­son – ja opet­ta­jat ovat kovilla lasten ja nuorten van­hem­pien kanssa

1980-luvun lopun juppiajoista lähtien syntyneitä suomalaisia lapsia eivät välttämättä ole kasvattaneet vielä aikuisuuden tilassa olleet ihmiset

Minun on hieman vaikea sietää sitä, kun törmään nuoriin – tai siis melkein törmään, oikeammin: he ovat törmäämäisillään minuun – kauppakeskuksessa, kävelykadulla ja lenkkipolulla. Toista se oli ennen, kun me olimme nuoria, väistimme kohteliaasti ja visusti vanhempia ihmisiä. Rouva on hyvä, herra on hyvä, ja niin edelleen.

Älyni tahtoo sanoa ja ainakin kysellä, että siinä melkein törmätessämme ja luikkien väistellessäni myös minä olen kai jotenkin väärässä; vuorostaan paisuva tunteeni on varma, että ne nuoret kanaljat ovat liian piittaamattomia, jopa uhmakkaita.

Ainahan se on ollut niin, että nuoremmat sukupolvet nousevat eri tavoin kapinaan vanhempaa sukupolvea vastaan. Eri aikoina ovat olleet eri konstit. Nyt on aivan kuin muodissa, että minulta, harmaaparralta, otetaan ruhoni luonnollisella tavalla vaatima tila osin pois.

"Nyt nuo mokomat kulkevat kovillakin pakkasilla nilkat paljaana."

Oma äitini salli minun ja veljeni laittaa lenkkarit jalkaan vasta toukokuun ensimmäisenä päivänä. Nyt nuo mokomat kulkevat kovillakin pakkasilla nilkat paljaana. Aivan kuin se nilkka huutaisi: Pure, äijä!

Myönnetään, myös vanhoina hyvinä aikoina ikäluokkamme kovikset kulkivat paljain päin pipotta pakkasella. Kaltaiselleni urheilijanuorukaiselle tosin sellainen ei tullut kyseeseen. Olimme veljeni Tonin kanssa äitimme kasvattamia mammanpoikia.

Ennen kuin jatkan, kysäisen, tai oikeammin jätän varoiksi auki, mahtaako teillä muilla aikuisilla olla vastaavia tai samansuuntaisia kokemuksia suhteessa nuorisoon – että jokin olisi tuossa edellä kuvaamassani ja vähän muussakin suhteessa muuttunut iäkkäämpien ja nuorempien ihmisten kesken? Että jonkinlaista jopa röyhkeyttä olisi nuorten puolelta kohdistumassa herkkään hipiäämme?

Mieleni tekee lähteä siitä, että olen havainnut väärin, tulkinnut pieleen ja mitä luultavimmin reagoinut yli.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.