Työelämä: Ou­lu­lai­nen Simo Ke­kä­läi­nen tapasi kiin­nos­ta­van eng­lan­ti­lai­sen ja hieroo nyt kaup­po­ja Va­lio­lii­ga­seu­ran kanssa

Liikenne: Hurjaa yli­no­peut­ta ajanut au­toi­li­ja jäi kiinni Kuu­sa­mon­tiel­lä Oulussa

Luitko jo tämän: Ou­lu­lai­sen Paulus Män­ty­län, 33, rin­nas­sa sykkii jo kolmas sydän

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Norjan tur­val­li­suus­po­lii­si: Jou­si­ase­hyök­käyk­ses­sä näyt­täi­si olevan kyse ter­ro­ri-is­kus­ta – epäil­tyä 37-vuo­tias­ta miestä esi­te­tään van­git­ta­vak­si

Norjan poliisi oli ollut huolissaan islamiin kääntyneen miehen radikalisoitumisesta.

Kongsberg
Poliiseja yhden hyökkäyksen tekopaikan luona Kongsbergissa Norjassa torstaina.
Poliiseja yhden hyökkäyksen tekopaikan luona Kongsbergissa Norjassa torstaina.
Kuva: TERJE BENDIKSBY

Norjassa eilen tapahtunut Kongsbergin jousiasehyökkäys vaikuttaa terroriteolta, kertoo Norjan poliisin turvallisuuspalvelu tiedotteessaan.

Tapahtuman tutkinta on kuitenkin yhä kesken ja tarkempaa motiivia selvitetään. Terrorismin uhkaa pidetään Norjassa yhä maltillisena, poliisi kertoo.

Iskussa kuoli viisi ihmistä. Norjan poliisi tiedotti tänään iltapäivällä, että iskussa haavoittui aiemmin kerrotun kahden ihmisen sijasta kolme ihmistä. Kolmas henkilö oli hakeutunut itse päivystykseen.

Teosta epäillään 37-vuotiasta Norjassa syntynyttä miestä, jota poliisin on määrä esittää vangittavaksi huomenna.

Poliisin tiedotteen mukaan epäillyn nimi on Espen Andersen Bråthen. Mediatietojen mukaan hän on Tanskan kansalainen ja hänen äitinsä on tanskalainen, mutta Verdens Gang -lehden mukaan hän on asunut Norjassa koko ikänsä.

Valtaosan elämästään hän on asunut nimenomaan Kongsbergissä, joka sijaitsee pääkaupunki Oslon lähettyvillä.

Poliisi kertoi aiemmin, että teosta epäilty mies oli kääntynyt islaminuskoon, ja hänellä oli yhteyksiä radikaaleihin piireihin.

Poliisi on kertonut olleensa huolissaan islamiin kääntyneen miehen radikalisoitumisesta. Mies on poliisille entuudestaan tuttu useista eri yhteyksistä.

Poliisipäällikkö Ole Bredrup Säverudin mukaan epäilty on selittänyt poliisille tekojaan ja myöntänyt syyllistyneensä niihin. Hän ei kuitenkaan avannut tarkemmin, mitä mies on poliisille kertonut. Norjalaismedian mukaan miehelle tehdään tämän päivän aikana mielentilatutkimusta vastaava alustava oikeuspsykiatrinen tutkimus.

Norjan poliisin on määrä pitää tiedotustilaisuus myöhemmin tänään kello iltakuudelta Suomen aikaa.

Merkitsemiseen käytettäviä poliisin tutkijoiden numerolappuja oli suljetulla kadulla yhdellä hyökkäyksen tekopaikoista Kongsbergin kaupungissa.
Merkitsemiseen käytettäviä poliisin tutkijoiden numerolappuja oli suljetulla kadulla yhdellä hyökkäyksen tekopaikoista Kongsbergin kaupungissa.
Kuva: TERJE BENDIKSBY

Mediatietojen mukaan sai aiemmin lähestymiskiellon perheensä uhkailusta

Epäilty oli tuomittu aiemmin lähestymiskieltoon, kertoo esimerkiksi Norjan yleisradioyhtiö NRK. Hänelle määrättiin viime vuonna kuuden kuukauden lähestymiskielto kahta perheenjäsentään vastaan, kun hän oli uhannut tappaa heistä toisen. Hänet on tuomittu aiemmin myös omaisuusrikoksista ja vähäisestä määrästä huumeita.

Verdens Gang -lehden mukaan miehen läheiset olisivat olleet tämän käytöksestä huolissaan jo jonkin aikaa.

Paikalle ehtinyt poliisi ei onnistunut estämään tekoja

Poliisi sai ilmoituksen ihmisiä kohti jousiaseella ampuvasta miehestä Suomen aikaa kello 19.13 keskiviikkoiltana. Vain viiden minuutin päästä poliisi teki havainnon hyökkääjästä Kongsbergin keskustassa sijaitsevan Coop-kaupan lähellä.

Mies otettiin poliisin mukaan kiinni kello 19.47 eli 34 minuuttia ilmoituksen jälkeen.

Poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa aamupäivällä, että hyökkääjä tappoi ainakin yhden uhrin vielä sen jälkeen, kun poliisi oli tullut tapahtumapaikalle. Poliisin mukaan on jopa mahdollista, että kaikki uhrit saivat surmansa vasta sen jälkeen, kun poliisi oli saanut ensikontaktin epäiltyyn.

Poliisi kertoo, että jousiaseella varustautunut tanskalaismies olisi käyttänyt ainakin yhtä muuta asetta. Poliisi ei tutkinnallisista syistä kerro tarkemmin, miten epäilty oli aseistautunut.

Epäilty ampui poliisin mukaan nuolia myös poliisia kohti.