Luitko jo tämän: Sä­de­sie­ni lymysi Oulun po­lii­si­ta­los­sa, po­lii­sin yk­si­näi­nen tais­te­lu päättyi äl­lis­tyt­tä­vään voit­toon kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Pääkirjoitus: Kou­lu-uh­kauk­set eivät koskaan ole hyvää "läp­pää"

Kalevan podcastit: Raksila on isojen muu­tos­ten edessä, mutta min­kä­lais­ten?

Nokia lähtee Ve­nä­jäl­tä Uk­rai­nan sodan takia

Verkkolaitejätti Nokia lopettaa liiketoimintansa Venäjällä Ukrainan sodan vuoksi.

– Venäjän hyökättyä Ukrainaan Nokialle on ollut selvää, ettei toiminnan jatkaminen Venäjällä ole enää mahdollista, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Nokia ilmoittaa viime viikkojen aikana keskeyttäneensä jo toimitukset ja kaiken uuden liiketoiminnan Venäjällä.

Se on myös aloittanut tutkimus- ja kehitystoimintansa siirtämisen pois maasta. Nokia luonnehtii mainittujen toimintojen olleen Venäjällä "pienimuotoisia". Tuotekehityksessä on tehnyt töitä parisataa ihmistä.

Nokian mukaan vetäytymisprosessin aikana yhtiön tärkein prioriteetti on työntekijöiden turvallisuus ja hyvinvointi.

Nokian palveluksessa on ollut Venäjällä parituhatta työntekijää. Osalle aiotaan tarjota töitä Venäjän ulkopuolella.

– Humanitäärisistä syistä länsimaiset hallitukset ovat ilmaisseet huolensa kriittisen tietoliikenneverkkoinfrastruktuurin romahtamisesta Venäjällä. He ovat lisäksi painottaneet jatkuvan tiedonkulun ja internetiin pääsyn tärkeyttä, jotta Venäjän kansalaisten mahdollisuus saada tietoa ja näkemyksiä myös maan ulkopuolelta säilyisi, yhtiö kertoo.

Näistä syistä Nokia kertoo pyrkivänsä tukemaan verkkojen ylläpitoa vetäytymisen ajan. Yhtiö aikoo hakea tarvittavia lupia tuen mahdollistamiseksi nykyisten pakotteiden mukaisesti.

Vetäytymispäätöksen taloudellisiin vaikutuksiin liittyen Nokia toteaa Venäjän osuuden liikevaihdosta olleen alle kaksi prosenttia viime vuonna.

Yhtiö ei odota vetäytymispäätöksen vaikuttavan taloudellisiin näkymiinsä ja tavoitteiden saavuttamiseen suuntaan tai toiseen.

– Odotamme päätöksen johtavan noin 100 miljoonan euron varaukseen ensimmäisellä vuosineljänneksellä, mikä vaikuttaa yhtiön raportoituihin, mutta ei vertailukelpoisiin lukuihin, tiedotteessa sanotaan.