Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Nii­nis­tön ja An­ders­so­nin vie­rai­lu Val­koi­ses­sa talossa alkoi – Biden: Suomi ja Ruotsi täyt­tä­vät kaikki Na­to-jä­se­nyy­den edel­ly­tyk­set

Presidentti Niinistö ja Ruotsin Andersson saapuivat Washingtoniin
Video: MTV Uutiset

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan Suomi ja Ruotsi täyttävät kaikki Nato-jäsenyyden edellytykset ja vahvistavat Natoa ja sen turvallisuutta. Biden puhui torstaina tiedotustilaisuudessa Valkoisen talon ruusupuutarhassa rinnallaan presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson.

Bidenin mukaan Suomella ja Ruotsilla on Yhdysvaltain täysi tuki jäsenyyshakemuksen käsittelyn ajan. Lisäksi hän lupasi maansa tekevän yhteistyötä Suomen ja Ruotsin kanssa kaikkien uhkien torjumiseksi jäsenyysprosessin aikana.

Presidentti Sauli Niinistö puolestaan sanoi Suomen olevan valmis neuvottelemaan Turkin kanssa kaikista sen huolenaiheista. Suomella ja Turkilla on aina ollut hyvät kahdenväliset suhteet, Niinistö lisäsi tiedotustilaisuudessa.

Niinistö sanoi myös, että Suomi ottaa terrorismin vakavasti ja tuomitsee terrorismin sen kaikissa muodoissa. Suomi on myös aktiivisesti sitoutunut taistelemaan sitä vastaan, hän sanoi.

Niinistö tapasi Bidenin kasvokkain toistamiseen lyhyen ajan kuluessa

Niinistö matkusti Washingtoniin yhdessä Ruotsin ulkoministerin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa suoraan Ruotsista. Yhteinen Yhdysvaltain-vierailu oli varmistunut maanantaina.

Niinistö ja Biden tapasivat edellisen kerran Washingtonissa maaliskuun alussa. Niinistö oli ensimmäinen valtionjohtaja, jonka Biden tapasi kasvotusten Venäjän aloittaman hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. On hyvin poikkeuksellista, että Suomen ja Yhdysvaltain presidentit tapaavat toistamiseen näin lyhyen ajan kuluessa.

Maaliskuun tapaamisessa Suomelle vahvistettiin, että puolustusliitto Naton ovi on auki. Lisäksi kerrottiin, että puolustusyhteistyö Suomen ja Yhdysvaltain välillä tiivistyy.

Niinistö päätti Suomen hakeutumisesta Natoon tiistaina valtioneuvoston esityksestä etäyhteydellä sen jälkeen, kun eduskunta oli samana päivänä äänestänyt Natoon hakeutumisen puolesta.

Tiistai-iltana ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) allekirjoitti historiallisen kirjeen Suomen kiinnostuksesta aloittaa liittymisneuvottelut Naton kanssa.

Suomen ja Ruotsin Nato-suurlähettiläät jättivät keskiviikkoaamuna hakemuskirjeet Naton pääsihteerille Jens Stoltenbergille sotilasliiton päämajassa Brysselissä.